Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiTri savjeta za pranje i održavanje odjeće: Sirće, so i temperatura vode

Tri savjeta za pranje i održavanje odjeće: Sirće, so i temperatura vode

Svima nam je važno da naša odjeća bude čista i svježe mirisna, ali ponekad nam se čini da je to nemoguća misija. Međutim, postoji par trikova koji mogu olakšati proces pranja i održavanja odjeće.

Prvi trik je upotreba sirćeta i soli. Ako želite da vaša odjeća bude mekana i bez mirisa, samo trebate staviti četvrtinu šoljice sirćeta u bubanj mašine za pranje veša. Sirće će ukloniti neugodne mirise i omekšati tkaninu. Alternativno, možete koristiti so, tako što ćete nasuti do pola šoljice soli i preliti odjeću njime. So je također dobar neutralizator mirisa i sredstvo za omekšavanje tkanine.

Drugi trik je temperatura vode. Kada je u pitanju ova stavka, hladna voda je ključna. Odjevne komade perite u hladnoj vodi, jer visoka temperatura može izazvati skupljanje ili promjenu boje tkanine. Također, preporučuje se odabir programa za brzo pranje na mašini za veš, jer će tako odjeća biti adekvatno očišćena, a uštedjet ćete i vrijeme i električnu energiju.

Treći trik odnosi se na održavanje crne odjeće. Crnu odjeću uvijek perite odvojeno od ostale obojene odjeće, kako biste izbjegli prenos boje. Također, kada je u pitanju sušenje crne odjeće, nikada je nemojte stavljati u sušilicu, jer sunce je prirodni izbjeljivač i moglo bi uništiti boju. Umjesto toga, stavite je na stalak za sušenje veša, isključivo u zatvorenom prostoru.

Sada kada znate ove tri jednostavne trikove, vaša odjeća će biti čista, svježe mirisna i dobro očuvana. Isprobajte ih i uvjerite se sami o njihovoj efikasnosti!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -