Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinMuzikaZubin Mehta diriguje Sarajevskom filharmonijom na koncertu 100. koncertne sezone

Zubin Mehta diriguje Sarajevskom filharmonijom na koncertu 100. koncertne sezone

Svetovno poznati dirigent Zubin Mehta će dirigovati Sarajevskom filharmonijom na posebnom koncertu “Sad je drugačije”, koji će se održati 13. jula 2024. godine. Ovaj koncert je planiran kao deo obilježavanja 100. koncertne sezone filharmonije.

Dan prije koncerta, danas je održana proba u Narodnom pozorištu. Karte za ovaj izuzetan muzički događaj već su odavno rasprodate po cijenama od 80, 90 i 100 KM. Međutim, za sve zainteresovane koji nisu uspjeli kupiti karte, koncert će biti emitovan na Pozorišnom trgu Susan Sontag u vidu videoprijenosa.

Zubin Mehta je već ranije stekao poseban odnos sa Sarajevskom filharmonijom. Jedan od najsnažnijih trenutaka u njihovoj saradnji bio je 19. jula 1994. godine, kada je Mehta dirigovao koncert u srušenoj Vijećnici. Taj koncert se desio u jednom od najtežih dana u historiji Sarajeva, pod granatiranjem, uzbunama i snajperima.

Tada su Mehta i orkestar svjetskom javnošću poslali moćnu poruku hrabrosti i otpora. Mehta se nije plašio rizika štoviše, kazao je: “Pred nama su umjetnici – građani Sarajeva. Njih granatiraju već više od dvije godine. Jednu noć i mi ćemo dijeliti njihovu sudbinu”. Za ovaj izuzetan gest, Mehta je čak i besplatno dirigovao i donirao filharmoniji 10.000 dolara.

Ovog puta, koncertom “Sad je drugačije” Mehta izražava svoju podršku i ponos zbog uspjeha koji je Sarajevska filharmonija postigla tokom 100. koncertne sezone. Očekuje se da će ova muzička večer biti nezaboravna, prepuna emocija i vrhunskog izvođenja klasične muzike.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -