Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetLapsus američkog predsjednika: Džo Bajden zamijenio ime predsjednika Ukrajine

Lapsus američkog predsjednika: Džo Bajden zamijenio ime predsjednika Ukrajine

Američki predsjednik Džo Bajden je ponovno postao tema razgovora nakon što je napravio novi lapsus u svom javnom obraćanju. Ovaj put se zamijenio imenom predsjednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, nazivajući ga imenom ruskog predsjednika, Vladimira Putina.

Ova greška se dogodila samo sat vremena prije Bajdenove press konferencije, koja je zbog sve većeg pritiska političkih saveznika i donatora bila od izuzetne važnosti za njegovu kampanju. Iako je uvodno izlaganje zaključio pohvalama na račun hrabrosti i odlučnosti predsjednika Ukrajine, američki predsjednik je nenamjerno dodao: “Dame i gospodo, predsjednik Putin”.

Ovaj lapsus je izazvao iznenađenje kod predsjednika Zelenskog, koji se navodno našao u potpunom čudu zbog ovog propusta. Njegovo ime je nenamjerno zamijenjeno imenom ruskog predsjednika, s kojim ima složene diplomatske odnose.

Nakon što je čuo negodovanje iz publike, Bajden je shvatio svoju grešku i ispravio se brzo dodavši: “Pobijedit ćemo Putina, predsjedniče Zelenski. Toliko sam fokusiran na to da pobijedimo Putina.” Ipak, ovaj lapsus je još jedan u nizu koji su pratile Bajdenove javne nastupe od dolaska na mjesto američkog predsjednika.

Ovakvi lapsusi kod političara, posebno predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, često su predmet medijske pažnje. Kritičari se pitaju da li je ovo još jedan pokazatelj nedostatka koncentracije i mogle bi se iskoristiti protiv Bajdena u političkim raspravama.

Ipak, Bajden je brzo ispravio svoju grešku i nastavio svoje javno obraćanje bez daljnjih problema. Ostaje pitanje koliko će ovaj incident utjecati na njegovu kampanju i percepciju javnosti o njegovoj sposobnosti da vodi najmoćniju državu na svijetu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -