Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVelika Britanija odobrila ukrajinsko korištenje krstarećih projektila u odbrambene svrhe

Velika Britanija odobrila ukrajinsko korištenje krstarećih projektila u odbrambene svrhe

Velika Britanija je odobrila Ukrajini upotrebu krstarećih projektila Storm Shadow u odbrambene svrhe, izjavio je lider britanske Laburističke stranke Keir Starmer. Ova odluka dolazi kao odgovor na pitanje novinara Bloomberga o upotrebi ovog oružja u sukobu između Ukrajine i Rusije. Starmer je naglasio da je ključno da se upotreba projektila odvija “u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”.

Ovo nije prvi put da se Velika Britanija izjasnila o podršci Ukrajini. U maju prošle godine, tadašnji ministar vanjskih poslova David Cameron posjetio je Kijev i dao slične izjave. Cameron je istaknuo da Ukrajina ima pravo na udare unutar Rusije zbog agresivnih akcija koje Rusija izvodi unutar Ukrajine.

Storm Shadow je krstareći projektil koji se prvi put koristio u Ukrajini u maju 2023. godine. Ova podzvučna raketa, koja se lansira iz zraka, namijenjena je za napade na unaprijed planirane stacionarne ciljeve koji se nalaze na udaljenosti većoj od 250 kilometara. Francuska je također odobrila korištenje svoje verzije ovog oružja, SCALP EG, za napade na ciljeve u Rusiji.

Ruski mediji su u julu 2023. godine tvrdili da je Storm Shadow korišten u napadu na hotel u okupiranom Berdjansku, u kojem je ubijen visoki general. Također se navodi da je ruska protuzračna odbrana oborila Storm Shadow u Zaporožju, u središnjoj Ukrajini.

Ova odluka Velike Britanije da odobri korištenje krstarećih projektila ukrajinskoj vojsci dokazuje podršku u odbrani Ukrajine od agresije Rusije. Pravilno korištenje ovog oružja, u skladu s međunarodnim zakonima, može biti presudno za zaštitu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti zemlje u trenutnom sukobu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -