Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetKurti: NATO je zaustavio genocid na Kosovu i treba pritisnuti Srbiju da...

Kurti: NATO je zaustavio genocid na Kosovu i treba pritisnuti Srbiju da ukloni vojne baze

Prošli mjesec smo proslavili 25. godišnjicu oslobođenja naše zemlje i to ne bi bilo moguće bez intervencije NATO-a, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti. Kurti je naglasio da je NATO zaustavio genocid na Kosovu i dao ključnu podršku oslobođenju. Na CNN-u je istaknuo važnost međunarodnih partnera u pritiskanju Srbije da ukloni vojne baze oko granice s Kosovom.

Premijer Kurti optužio je srpsku vladu za agresivnost i nedostatak priznavanja nezavisnosti Kosova. Naglasio je da Srbija koristi hibridno ratovanje i izvodi vojne vježbe na granici. Kurti je iznio podatak o 48 operativnih baza oko granice s prosječno 50-150 vojnika u svakoj od njih.

Kurti je uporedio političku situaciju u Srbiji s Ruskom Federacijom te naglasio da obje države stvaraju probleme svojim susjedima s namjerom širenja. Također je istaknuo da Rusija oponaša režim Slobodana Miloševića putem predsjednika Putina, te planira sličan scenarij kao u Bosni i Hercegovini s podjelom teritorija kako bi stvorila nefunkcionalnu državu i otvorila vrata za daljnje invazije.

Apelirajući na zapadne partnere, Kurti je zatražio pritisak na Srbiju da povuče vojne baze i prestane s agresivnim potezima. Istaknuo je važnost stabilnosti regije te suradnje među susjednim državama.

Ove izjave premijera Kosova dolaze nakon obilježavanja 25. godišnjice oslobođenja, podsjećajući svijet na značajnu ulogu NATO-a u zaustavljanju genocida na Kosovu i potrebu za daljnjim pritiscima na Srbiju radi očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -