Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaCrnogorske vlasti zabranile emitiranje ruskih medija

Crnogorske vlasti zabranile emitiranje ruskih medija

Crnogorske vlasti su naredile obustavu emitiranja ruskih medija u zemlji, što je izazvalo osudu Rusije. Agencija za elektroničke medije Crne Gore je odredila da se najkasnije do 10. jula obustavi emitiranje 20 ruskih medijskih operatera, uključujući poznate kanale kao što su “Prvi kanal”, “Rusija 1”, “RT”, “Sputnjik”, “NTV” i “REN TV”. Ova odluka uključuje zabranu satelitskog, kablovskog emitiranja i distribuciju putem interneta.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, smatra da je ova odluka još jedan napad crnogorske vlasti na medijske slobode i otvorenu cenzuru. Ona tvrdi da su crnogorske vlasti zabranom emitiranja ruskih medija željele dobiti naklonost Brisela i nastaviti s politikom potkopavanja demokratskih temelja društva. Zaharova naglašava da ova odluka uskraćuje crnogorskim građanima pravo na pristup informacijama.

Zaharova također navodi da je blokada ruskih emitiranja zapravo počela početkom 2022. godine, kada su crnogorske vlasti bez upozorenja blokirale sve ruske emitere u zemlji. Sada se ta blokada pokušava retroaktivno pravno formalizirati, koristeći kao izgovor pridruživanje Crne Gore sankcijama koje je Evropska unija uvela ruskim medijima.

Ova odluka crnogorskih vlasti izazvala je negodovanje Rusije, koja smatra da je riječ o neprijateljskom aktu otvorene cenzure i kršenju medijskih sloboda. Naredba Agencije za elektroničke medije Crne Gore izazvala je spor između dvije zemlje i dodatno zategnula odnose.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -