Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTrump: "NATO bi nestao da nije bilo mene"

Trump: “NATO bi nestao da nije bilo mene”

Bivši američki predsjednik Donald Trump istakao je važnu ulogu koju je imao u spasavanju NATO-a tokom svog prvog mandata. Ovaj osvrt dolazi nakon najave da će Trump pokrenuti vlastitu društvenu mrežu pod nazivom Truth Social.

Govoreći o svojim dostignućima kao lidera Sjedinjenih Američkih Država, Trump je istakao da je bio ključan faktor u očuvanju snage NATO-a. “Da nije bilo mene, vjerovatno više ne bi bilo NATO-a”, izjavio je Trump na Truth Socialu.

Prema njegovim riječima, kada je preuzeo dužnost predsjednika, primijetio je da samo sedam od 28 zemalja članica NATO-a plaća svoje obaveze, dok većina ostalih plaća vrlo malo ili ništa. To je smatrao neprihvatljivim i odlučno je insistirao da zemlje članice izmiruju svoje finansijske obaveze kako bi Sjedinjene Američke Države nastavile s pružanjem finansijske pomoći.

“Sada imamo sličan problem sa pitanjem pomoći Ukrajini u borbi protiv Rusije. Amerika plaća većinu novca, a Evropa jednostavno mora preuzeti svoj dio odgovornosti i kompenzirati”, napisao je Trump na Truth Socialu. Prema njegovim tvrdnjama, evropske zemlje duguju preko 100 milijardi dolara za tu pomoć.

Ovom izjavom Trump je istakao da nijedan drugi predsjednik prije njega nije preduzeo konkretne korake da podstakne druge članice NATO-a na ispunjavanje svojih finansijskih obaveza.

Truth Social, nova Trumpova društvena mreža, ima za cilj pružanje alternativne platforme za komunikaciju političkih lidera, konzervativnih aktivista i pristalica bivšeg predsjednika. Ona je dio kontinuiranog angažmana Trumpa u političkom i društvenom diskursu i nastoji osigurati slobodu govora na internetu.

Dok Trumpovi pristalice ohrabruju njegovo uključivanje u politički dijalog putem Truth Sociala, ostaje da se vidi kako će ova nova platforma utjecati na rasprave o NATO-u i američkoj vanjskoj politici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -