Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNetanyahu otkazao posjetu Češkoj i Mađarskoj zbog straha od hapšenja

Netanyahu otkazao posjetu Češkoj i Mađarskoj zbog straha od hapšenja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao je posjetu Češkoj Republici i Mađarskoj zbog bojazni da bi mogao biti uhapšen. Naime, Netanyahu je planirao putovanje koje bi uključivalo posjetu ovim zemljama prije nego što se obrati Kongresu SAD-a 24. jula.

Međutim, izraelski mediji navode da postoji bojaznost da bi Međunarodni krivični sud mogao izdati nalog za hapšenje za Netanyahua, ukoliko glavni tužilac Karim Khan prihvati zahtjev za hapšenje. U tom slučaju, Češka i Mađarska bi bili dužni da ga uhapsiti.

Zbog ove situacije, premijer je odlučio otkazati posjetu ovim zemljama i umjesto toga putovati direktno u Washington sa ograničenom pratnjom. Ovaj potez ima za cilj izbjegavanje mogućnosti hapšenja koje bi uslijedilo ukoliko bi Netanyahu posjetio Češku i Mađarsku.

Podsjetimo, glavni tužilac Međunarodnog suda je u maju zatražio izdavanje naloga za hapšenje za Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta zbog sumnje da su počinili zločine poput istrebljenja, izazivanja gladi kao metode rata i uskraćivanja zaliha humanitarne pomoći. Također, nalozi za hapšenje su zatraženi i za lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, Yahyu Sinwaru i Mohammeda Deifa.

Ova vijest dolazi u vrijeme kada je Netanyahu planirao posjetiti nekoliko europskih zemalja kako bi ojačao svoje međunarodne veze i izgradio podršku za svoju politiku. Ipak, strah od hapšenja je prevladao i premijer je morao prilagoditi svoje putovanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -