Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVladimir Modi u posjeti Rusiji dok traju smrtonosni napadi na Ukrajinu -...

Vladimir Modi u posjeti Rusiji dok traju smrtonosni napadi na Ukrajinu – Poljubac ili podrška?

Indijski premijer, Vladimir Modi, izazvao je kontroverze nakon što je u Moskvi zagrlio ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok su trajali smrtonosni napadi na Ukrajinu. Ova gesta dovela je u pitanje Modijev stav o sukobu između Rusije i Ukrajine.

Dok su gradovi u Ukrajini bili zahvaćeni ruskim raketnim napadima, Modi se sastao s Putinom u dvodnevnoj državnoj posjeti. Snimak njihovog susreta brzo je postao viralan, obuzimajući društvene mreže i izazivajući negodovanje širom svijeta.

Predsjednik Ukrajine, Zelenski, izrazio je ogorčenje zbog ovog susreta, nazivajući ga “razočaranjem i razarajućim udarcem mirovnim naporima”. Kritičari tvrde da je Modijev poljubac Putinu bio simboličan čin podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Putovanje Modija u Moskvu održano je uprkos masovnim napadima na Ukrajinu. Brojne rakete pogodile su gradove poput Kijeva, Dnjepara i Krivog Roga, uzrokujući smrt najmanje 42 osobe i ranjavanje više od 200. Čak je i bolnica Okhmatdyt, poznati ukrajinski dječji medicinski centar, bila meta napada.

Ova posjeta stavlja Indiju u osjetljivu poziciju, budući da je zemlja dugogodišnji prijatelj Rusije, ali istovremeno i zemlja koja je podržavala neovisnost i suverenitet Ukrajine. Modi se suočava s mnogim kritikama zbog nedostatka jasnog stava o sukobu između dviju zemalja.

Je li Modi poljupcem podržao Putinovu ekspanziju ili je to samo diplomatski gest? To pitanje ostaje bez odgovora, dok svijet i dalje gleda kako se situacija na istoku Europe pogoršava.

Modijevo putovanje u Rusiju i njegov susret s Putinom svakako su kontroverzni, ne samo zbog okolnosti u kojima su se odvijali, već i zbog njihovog utjecaja na geopolitičke odnose. Ostaje vidjeti kako će se ova situacija dalje razvijati i kakve će posljedice imati na međunarodnu politiku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -