Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPrva zvanična komemoracija genocida u Srebrenici organizovana u UN-u

Prva zvanična komemoracija genocida u Srebrenici organizovana u UN-u

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u organizirat će prvu zvaničnu komemoraciju genocida u Srebrenici u Ujedinjenim narodima (UN). Ova odluka je donesena na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a koja je usvojena 23. maja 2024. godine.

Komemoracija će se održati u plenarnoj dvorani Generalne skupštine UN-a 11. jula u 11:00 sati po lokalnom vremenu (17:00 sati CET). Cjelokupan događaj bit će emitiran uživo putem UN TV. Svi zainteresovani će moći preuzeti prijenos komemoracije na linku: https://webtv.un.org/en/asset/k1j/k1jxuem94.

Ovaj događaj ima poseban značaj s obzirom na to da će u UN-u biti obilježena 29. godišnjica genocida koji se desio u Srebrenici 1995. godine. Na ovaj način, genocid će biti priznat na međunarodnom nivou, što je važan korak u procesu suočavanja s prošlošću i izgradnji mira.

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u želi s ovom komemoracijom podsjetiti svijet na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i istaknuti značaj suočavanja s prošlošću kako bi se izbjegli slični zločini u budućnosti.

Očekuje se da će brojni zvaničnici, diplomate, predstavnici nevladinih organizacija i žrtve genocida prisustvovati ovom događaju. Nadamo se da će ova komemoracija poslužiti kao podsjetnik svima da se genocid ne zaboravi i da se zajednički radimo na jačanju ljudskih prava i sprečavanju sličnih zločina.

29. godišnjica genocida u Srebrenici je prilika da se osnaže istina i pravda za sve žrtve, kao i da se gradi bolja budućnost, bez mržnje i nasilja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -