Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMeđunarodno priznanje genocida u Srebrenici: Godišnjica dobija poseban značaj

Međunarodno priznanje genocida u Srebrenici: Godišnjica dobija poseban značaj

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici ove godine ima poseban značaj nakon zvaničnog usvajanja Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ova Rezolucija je proglasila 11. juli Međunarodnim danom razmišljanja i sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine. Zvanično međunarodno priznanje pruža važnu novu podršku preživjelima koji još uvijek sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih, suočeni s navalom poricanja i govora mržnje.

Rezolucija UN-a ima za cilj ohrabriti održavanje komemoracija širom svijeta koje odaju počast žrtvama i potvrđuju istinu o genocidu u Srebrenici. Ove godine, žrtvama genocida će se odati počast na zvaničnom događaju na visokom nivou u Ujedinjenim nacijama u New Yorku, 11. jula, u organizaciji ambasadora Lagumdžije. Također, komemoracije će se održati širom Ujedinjenog Kraljevstva, u Irskoj, Belgiji, Švicarskoj i drugim zemljama.

Dodatno, godišnjica genocida u Srebrenici će biti obilježena i širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uključujući St. Louis, Missouri, Chicago, Illinois i Connecticut, gdje će biti podignuta zastava Bosne i Hercegovine. Ova Rezolucija UN-a je ključni poticaj za afirmaciju istine i za uspostavljanje trajne kulture sjećanja, kako bi se spriječilo ponavljanje genocida. Izraženo je jasno osuđivanje poricanja genocida u Srebrenici, koje istraživači genocida upozoravaju da izaziva ponovnu viktimizaciju i podstiče ponavljanje nasilja.

Ipak, čini se da međunarodna zajednica nije dovoljno svjesna ili zabrinuta zbog dramatičnog porasta poricanja i prijetnji miru u Republici Srpskoj i Srbiji, koji su uslijedili nakon usvajanja Rezolucije UN-a. Ovo je posebno naglašeno održavanjem “svesrpskog sabora” i usvajanjem deklaracije. Stoga je važno da međunarodna zajednica prepozna ovu opasnost i preduzme konkretne mjere kako bi se spriječilo daljnje negiranje i podrivanje istine o genocidu u Srebrenici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -