Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZanimljivostiLansiranje prvog turskog komunikacijskog satelita Turksat 6A večeras

Lansiranje prvog turskog komunikacijskog satelita Turksat 6A večeras

Turski prvi domaći komunikacijski satelit Turksat 6A spreman je za lansiranje večeras, javlja Anadolija. Satelit je postavljen u kapsulu za lansiranje i bit će lansiran sa SpaceX-ovom raketom Falcon 9.

Ministar transporta i infrastrukture Turske, Abdulkadir Uraloglu, potvrdio je na društvenoj mreži X da će lansiranje satelita početi večeras. Planirano je da lansiranje satelita iz svemirskog centra Kennedy kompanije SpaceX u američkoj državi Florida započne u 17.21 sati po lokalnom vremenu (23.21 po srednjoevropskom vremenu).

Turksat 6A je prvi geostacionarni komunikacijski satelit koji je izgradila Turska. Projekt su vodili Turski institut za istraživanje svemirskih tehnologija pri Zavodu za naučna i tehnološka istraživanja i kompanija Turkish Aerospace Industries.

Satelit će operirati na orbitalnoj poziciji od 42 stepena istočno. Ovaj domaći satelit će omogućiti Turskoj autonomiju u komunikacijskom sektoru i pružiti bolje pokrivanje za građane i poslovne subjekte širom zemlje.

Lansiranje Turksat 6A satelita predstavlja veliki korak za Tursku u razvoju svemirske tehnologije i pokazuje da je zemlja sposobna za projektiranje i izgradnju vlastitih satelita. Očekuje se da će satelit pružiti poboljšanu komunikaciju, širu ponudu usluga u telekomunikacijskom sektoru i biti od koristi za tursku ekonomiju i infrastrukturu.

POSVETITECI:
Naša zemlja se pridružuje klubu svemirskih velesila sa lansiranjem prvog geostacionarnog komunikacijskog satelita Turksat 6A!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -