Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZanimljivostiSvalbard - zona bez viza na Arktiku

Svalbard – zona bez viza na Arktiku

Norveška važi za jednu od najsretnijih zemalja na svijetu, a jedan njen dio nudi nevjerojatnu prednost – Svalbard, arhipelag smješten na Arktiku, predstavlja jedinstvenu zonu bez viza. Dio je Norveške, ali je izuzet iz šengenske saradnje i strancima nije potrebna viza niti radna ili boravišna dozvola da bi boravili na Svalbardu.

Svalbard je otvoren za sve, bez obzira na državljanstvo ili zanimanje. Međutim, važno je napomenuti da je jedini način pristupa Svalbardu putem Norveške, članice Šengenskog sporazuma. To znači da će strancima biti potrebna viza za putovanje kroz Norvešku, osim ako su državljani EU, EFTA-e ili Švicarske.

Kako bi posjetitelji mogli ući na Svalbard, moraju imati važeći pasoš i dokaz o identitetu. Državljani zemalja Šengena i nordijski državljani također mogu koristiti lične karte kao identifikaciju.

Svalbard je poznat po svojim specifičnostima. Jedna od najintrigantnijih je promjena u rasporedu dana i noći. Tokom zime, jedna noć na Svalbardu traje čak tri mjeseca, počevši od novembra do januara. Tokom ovog perioda, sunčeva svjetlost nije prisutna na otoku. S druge strane, tokom ljeta, polarni dani traju od aprila do avgusta, pružajući non-stop svjetlost.

Najveći grad i naselje na Svalbardu je Longyearbyen, u kojem živi oko 1.750 ljudi. Većina stanovništva čine Norvežani, ali otok privlači i ljude iz drugih zemalja, poput Tajlanda, Švedske, Rusije i Ukrajine.

Jedna od zanimljivosti Svalbarda je da nemaju domorodačko stanovništvo jer ženama nije dozvoljeno da se porode na arhipelagu. Zbog udaljenosti od kopnene Norveške, žene su u obavezi da odu tamo nekoliko sedmica prije termina porođaja.

Sesilija Blomdal, koja živi na Svalbardu, podijelila je svoje iskustvo života na ovom otoku putem TikToka. Kaže da cijeni prirodu koja je okružuje i da je spremna podnijeti niske temperature i rijetku kišu. Međutim, ističe da postoje i neka čudna pravila na otoku, kao što je zabrana držanja mačaka zbog očuvanja prirode i velike populacije ptica koje bi mogle biti ugrožene.

Svalbard dopušta svima da žive i rade na otoku, ali uz jedan uvjet – morate moći brinuti o sebi i imati osigurano mjesto stanovanja. Ako ne ispunjavate ove uvjete, možete se suočiti s izbacivanjem.

Posjetiti Svalbard definitivno je jedinstveno iskustvo koje pruža mogućnost da se istraži divlja priroda Arktika i doživi neuobičajeni ritam života na ovom udaljenom arhipelagu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -