Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetIzbori u Francuskoj: Neočekivani obrat na političkoj sceni

Izbori u Francuskoj: Neočekivani obrat na političkoj sceni

Iako su se očekivali drugačiji rezultati nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, politička scena doživjela je neočekivani obrat u drugom krugu glasanja. Umjesto očekivanog preuzimanja kormila od strane desničarskih stranaka Nacionalni front i narodni front (NPF), bivši predsjednik Emmanuel Macron suočio se s izazovom s lijeve strane političkog spektra.

NPF, koalicija lijevih stranaka, osvojila je većinu glasova i 178 zastupničkih mjesta u Narodnoj skupštini. Macronov savez, poznat kao Zajedno, zauzeo je drugo mjesto, dok je Marine Le Pen zabilježila značajan rast, ali osvojila treće mjesto. Ovim rezultatima za sada je zataškana nada desnih stranaka da će doći na vlast.

Naravno, politički pejzaž Francuske i dalje je iznimno nestabilan, a naredne godine bit će obilježene predsjedničkim izborima. Međutim, za sada, teško je zamisliti da će desnica preuzeti vlast. Zanimljivo je istaknuti da su se na centru i lijevici dogodila značajna politička kretanja koja će sigurno utjecati na odabir budućeg premijera Francuske.

Jasno je da su poteškoće i greške Macronove vlade iskoristile stranke lijevog bloka da izgrade svoju pregovaračku moć. U nadolazećim danima raspravljat će se o tome tko će biti kandidat za premijera, a politička scena u Francuskoj svakako će biti zanimljiva za praćenje.

U svjetlu ovog neočekivanog obrata, ostat će da se vidi kako će se političke stranke prilagoditi novim okolnostima i kako će se boriti za svoju poziciju na francuskoj političkoj sceni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -