Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHAlžir samoizoliran u glasanju o rezoluciji o Srebrenici

Alžir samoizoliran u glasanju o rezoluciji o Srebrenici

Alžir, jedna od rijetkih država sa muslimanskom većinom, privukao je pažnju međunarodne zajednice svojom uzdržanošću prilikom glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Mohamed Mahraz, predstavnik Alžira, izjavio je da je njihov izostanak podrške rezoluciji motivisan stavom da Dejtonski sporazum predstavlja jedini konsenzualni okvir za okončanje rata u Bosni i Hercegovini.

Ova odluka Alžira nije prošla neprimijećeno, budući da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici orkestrirana sa ciljem osude zločina nad bošnjačkim stanovništvom koje se dogodilo tokom rata. Mahrazove izjave su izazvale kritike, budući da je stvorio paralelu između podrške Dejtonskom sporazumu i negiranja genocida u Srebrenici.

Naime, Dejtonski sporazum je okončao rat u Bosni i Hercegovini, ali to ne umanjuje potrebu za suočavanjem s prošlošću i osudom genocida nad bošnjačkim stanovništvom. Nesumnjivo je da je Srebrenica jedan od najmračnijih trenutaka u novijoj historiji Balkana, a istina o genocidu ne smije biti zanemarena.

Osim toga, Mahraz je iznio argumente koji su u skladu s stavovima Srbije. Ovo je izazvalo podvojenost unutar islamskog svijeta, budući da su mnoge muslimanske zemlje podržale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Alžir, s druge strane, tvrdi da je principijelan kada je u pitanju palestinsko pitanje i nepriznavanje nezavisnosti Kosova, te da podržava teritorijalni integritet Srbije.

Unatoč argumentima iznijetim od strane Alžira, činjenice ne donose zadovoljavajuće objašnjenje za njihovu odluku. Genocid u Srebrenici je potvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, a Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije samo moralni imperativ, već i pravna obaveza.

Alžir je izabrao put izolacije u ovoj temi, suprotstavljajući se većini muslimanskih zemalja koje su podržale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Iako su politički motivi možda igrali ulogu u njihovoj odluci, važno je istaknuti da negiranje i minimiziranje zločina ne pridonose pomirenju i izgradnji mira u regiji.

Uprkos ovoj kontroverzi, istina o genocidu u Srebrenici i dalje ostaje neosporna. Genocid se mora osuditi i suočiti s njegovim posljedicama, kako bi se izgradila bolja i sigurnija budućnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -