Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZanimljivostiPriča o skulpturi "Razjareni bik" koju malo ko zna

Priča o skulpturi “Razjareni bik” koju malo ko zna

Većina turista koji posjete skulpturu “Razjareni bik” u donjem Manhattanu, nisu svjesni priče koja stoji iza nje. Turistički vodič Gabriella Hammond otkriva priču o ovoj ikoničnoj skulpturi u svom autorskom tekstu objavljenom na turističkom portalu The Wall Street Experience.

Prema Hammondu, Arturo Di Modica, talijansko-američki umjetnik rođen na Siciliji 1941. godine, stoji iza ovog remek djela. Kao tinejdžer, Di Modica se posvetio kiparstvu i ubrzo stekao slavu u Italiji. Svoju kiparsku karijeru nastavio je u New Yorku, gdje je otvorio studio u tadašnjem SoHou dijelu grada.

Di Modica je počeo raditi na skulpturi bika nakon sloma berze 1987. godine. S obzirom na to da je bio zahvalan Amerikancima na podršci koju je dobio za svoju umjetnost, smatrao je da im duguje nešto posebno. Sam je uložio 360.000 dolara kako bi stvorio skulpturu “Razjareni bik”. Cilj mu je bio inspirirati ljude da se izbore kroz teška vremena i proslave izdržljivost američkih poslovnih ljudi.

Skulptura bika simbolizira rastuće tržište i naprednu ekonomiju koju su svi bili teško pogođeni nakon kraha na berzi. No, unatoč njenom značaju i popularnosti, malo ko zna priču koja stoji iza ovog umjetničkog djela.

Često puta, turisti posjećuju ovu skulpturu da bi se slikali pored nje, ali ne znaju stvarnu priču koju ona nosi sa sobom. Zahvaljujući autorskom tekstu Gabrielle Hammond, posjetitelji će sada moći bolje razumjeti duboku simboliku i poruku koju ova skulptura nosi.

Tako, dok posjećujete donji Manhattan i skulpturu “Razjareni bik”, sada znate priču koja stoji iza nje i možete dublje uživati u ovom remek djelu svjetske umjetnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -