Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetLjevičarska koalicija "Novi narodni front" odnijela ubjedljivu pobjedu na francuskim izborima

Ljevičarska koalicija “Novi narodni front” odnijela ubjedljivu pobjedu na francuskim izborima

Nakon što je ljevičarska koalicija “Novi narodni front” doživjela iznenađujuću pobjedu nad centralističkom koalicijom predvođenom predsjednikom Emmanuelom Macronom i krajnje desničarskom koalicijom Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, građani Francuske su masovno izašli na ulice. Slavlje je obeležilo Pariz, ali su se, nažalost, pojavila i nasilja.

Ulicama Pariza sinoć su se mogle vidjeti brojne mase oduševljenih građana koji su pozdravljali pobjedu ljevičarske koalicije. Međutim, Marsej je bio poprište sukoba, gdje su okupljeni demonstranti protestovali protiv krajnje desničarske koalicije Nacionalno okupljanje, uzvikujući “Svi mrze Žordana Bardelu”. Ni Rennes nije ostao miran, uprkos zabrani protesta. Građani su nosili antifašističke transparente, a kada ih je policija pozvala da se raziđu, atmosfera je postala još napetija, uzvikujući “Svi mrze policiju”.

Prema prvom ispitivanju javnog mnijenja i projekcijama agencije IFOP, ljevičarska koalicija “Novi narodni front” bi mogla osvojiti između 180 i 215 mjesta u parlamentu, dok se očekuje da će centralistička koalicija osvojiti između 150 i 180 mjesta, a krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje između 120 i 150 mjesta.

Francuski izbori su izazvali veliku pažnju kako u Francuskoj, tako i širom svijeta. Ova pobjeda ljevičarske koalicije predstavlja značajan pomak u političkoj klimi Francuske i neizvjesnost koja sada obavija budućnost zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -