Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeMagazinZanimljivostiKako smanjiti potrošnju električne energije bojlera i produžiti njegov vijek trajanja

Kako smanjiti potrošnju električne energije bojlera i produžiti njegov vijek trajanja

Bojleri su svakodnevno korišteni električni uređaji koji nam omogućavaju zagrijavanje vode, ali istovremeno troše velike količine električne energije. Upravo zbog toga je važno pravilno koristiti bojler kako bismo smanjili njegovu potrošnju i produžili njegov vijek trajanja.

Prema stručnjacima, bojler za samo jedan sat rada potroši dva kWh. Ovo je važno imati na umu jer bojler neće trošiti manje struje ukoliko ga uglavnom držite isključenim. Naime, svakim uključivanjem bojlera, voda se mora zagrijavati, što zahtijeva dodatnu potrošnju električne energije.

Jedan od načina da smanjite potrošnju električne energije bojlera je da pravilno podesite termostat. Većina bojlera ima unaprijed podešenu temperaturu, ali termostat trebate podesiti na ekonomično grijanje, tj. na temperaturu između 50 i 60 stepeni Celzijusa. Na taj način ćete uštedjeti električnu energiju.

Važno je napomenuti da je podešavanje termostata na visoke temperature, odnosno iznad 75 stepeni Celzijusa, štetno za bojler. Osim što može ubrzati pojavu kamenca u bojleru, visoka temperatura može oštetiti sam uređaj.

Također, kako biste produžili vijek trajanja bojlera i izbjegli potencijalne kvarove, važno je redovno održavanje. Preporučuje se da bojler i grijač čistite barem jednom godišnje. Ako primijetite zujanje ili šuštanje prilikom uključivanja bojlera, to može biti znak da su se pojavile naslage kamenca.

U svakom slučaju, ako niste sigurni kako pravilno koristiti bojler i smanjiti potrošnju električne energije, najbolje je konzultirati se sa stručnjakom ili vodoinstalaterom koji će vam pružiti savjete i preporuke za održavanje i korištenje bojlera. Pridržavanje ovih savjeta će vam pomoći da uštedite na računima za struju i produžite vijek trajanja vašeg bojlera.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -