Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaBeogradski novinar Nikola Krstić upozorava na godišnjicu genocida u Srebrenici

Beogradski novinar Nikola Krstić upozorava na godišnjicu genocida u Srebrenici

Beogradski novinar Nikola Krstić nije ostao ravnodušan pred nadolazećom godišnjicom genocida u Srebrenici. Na društvenim mrežama se oglasio, ističući da je 11. juli jedan od najmračnijih trenutaka u historiji ovog regiona.

“Blizi se 11.juli. Blizi se godišnjica naše najmračnije tačke u historiji. Trenutak kada smo najdublje pali. I ostali tamo. Za neupućene: ne postoje genocidni narodi, postoje samo lica koja su odgovorna za genocid; ta tužna i rugobna kovanica je izmišljotina političkog establišmenta, Srpske pravoslavne crkve i Srpske akademije nauke i umjetnosti… koja veoma proračunato i namjenski ne želi da se javnost suoči sa spoznajom da su ratovi tokom devedesetih bili osvajački i zločinački” – napisao je Krstić.

Nadamak Srebrenica vječno će biti povezan s genocidom, tokom kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske zajedno s paravojnim formacijama pobili više od 8.000 Bošnjaka i zakopali ih u masovne grobnice. Gotovo tri decenije kasnije, mnoge porodice još uvijek traganja za svojim voljenima i suočavaju se s bolnom istinom.

Krstić je naglasio da imena kao što su Milošević, Mladić, Karadžić, Šljivančanin, Lukić, Šešelj, Krstić, Vasiljković, Legija, Beara i mnogi drugi trebaju biti urezani na crnom, mermernom zidu sramote srbijanske historije, oko kojeg će cvijeće i trava sušiti. Taj zid treba biti podsjetnik na posrnuće čovječanstva.

Društvene mreže su se usijale od reakcija na Krstićevu objavu. Mnogi su podržali njegovu hrabrost i istupanje protiv negiranja genocida. Njegova poruka podsjeća na važnost suočavanja s prošlošću i osude zločina kako bi se izgradila bolja budućnost.

11. juli će ostati simbol stradanja i genocida u Srebrenici. Ova godišnjica nas poziva da se prisjetimo svih žrtava i da radimo za pravdu i pomirenje, kako bismo zajedno gradili bolju budućnost za sve narode regiona.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -