Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetOrban otkazao sastanak sa njemačkim ministrom nakon kritika EU lidera

Orban otkazao sastanak sa njemačkim ministrom nakon kritika EU lidera

Njemački kancelar Olaf Scholz i drugi lideri EU oštro su kritikovali putovanje mađarskog premijera Viktora Orbana u Moskvu gdje se u petak sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Zbog ovih kritika, Orban je odlučio otkazati planirani sastanak sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Naime, Baerbock je planirala da pokrene pitanje Orbanovog susreta sa Putinom tokom svoje posjete Budimpešti u ponedjeljak. Međutim, mađarska strana je iznenada otkazala sastanak “u kratkom roku”. Zvaničnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da je otkazivanje sastanka bilo iznenađenje te da je bila planirana ozbiljna i iskrena diskusija između dva ministra vanjskih poslova.

Ovo otkazivanje sastanka dolazi nakon oštrih kritika lidera EU, uključujući njemačkog kancelara Scholza, koji su osudili Orbanovo putovanje i istakli da on putuje Putinu kao mađarski premijer, a ne kao predstavnik EU. Mađarski zvaničnik je odbio javno obznaniti razlog odlaganja sastanka, ali je istakao da je njemačko ministarstvo vanjskih poslova obaviješteno o razlozima.

Žao nam je zbog otkazivanja sastanka, rekao je njemački zvaničnik, ali je najavio da će putovanje biti pomjereno za kasniji datum. Ovo otkazivanje samo dodatno produbljuje napetosti između Mađarske i nekih članica EU, posebno Njemačke, u vezi s Orbanovim odnosom prema Rusiji i Putinu.

Orbanovo putovanje u Moskvu izazvalo je kontroverze u EU i jasno je da postoje razlike u stavovima između lidera. Dok neki podržavaju Orbanovo zbližavanje s Rusijom, drugi izražavaju zabrinutost zbog njegovih političkih poteza. Ovaj incident dokazuje da su odnosi unutar EU napeti i da će političke razlike između članica i dalje biti izvor tenzija.

S obzirom na ozbiljnost situacije, ostaje da se vidi kako će se dalje razvijati odnosi između Mađarske, Njemačke i ostalih članica EU, ali je jasno da su ovi politički sukobi svakako negativan znak za jedinstvo Unije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -