Ako ste se upravo vratili sa pijace ili iz prodavnice s velikom kesom krompira, vjerovatno ćete razmišljati gdje ćete ih skladištiti. Međutim, istraživanja su pokazala da nikako ne biste trebali stavljati krompir u frižider.
Na prvi pogled, čini se da je smještaj svježeg krompira u frižider najbolja opcija, kako biste produžili njegovu svježinu. Međutim, prema Američkom udruženju za borbu protiv raka, ova praksa može povećati rizik od obolijevanja od raka.
Hladnija temperatura u frižideru mijenja skrob u krompiru, pretvarajući ga u šećer. To nije problem samo zbog promjene ukusa, već i zbog formiranja hemikalije poznate kao akrilamid, kada se krompir prži ili peče na visokim temperaturama.
Akrilamid je hemikalija koja se formira kroz reakciju šećera i aminokiseline asparagin prilikom termičke obrade hrane. Istraživanja sprovedena na miševima pokazuju da akrilamid može povećati rizik od raka.
Studija objavljena u časopisu Cancer Research potvrdila je da su miševi koji su izloženi akrilamidu razvili tumore u većoj mjeri nego miševi koji nisu.
Dakle, umjesto da krompir držite u frižideru, preporučuje se da ga čuvate na hladnom i tamnom mjestu poput ostave. Na taj način možete smanjiti rizik od formiranja akrilamida pri termičkoj obradi hrane.
S obzirom na ove informacije, važno je razmotriti kako skladištite krompir kako biste očuvali svježinu, ali i smanjili potencijalne rizike za zdravlje.