Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiPogrešno čuvanje predmeta u kupatilu može dovesti do problema sa zdravljem

Pogrešno čuvanje predmeta u kupatilu može dovesti do problema sa zdravljem

Gotovo svaka prostorija u domu ima neku vrstu prostora za odlaganje, što olakšava skladištenje raznih predmeta, a istovremeno ostavlja utisak urednosti. Ipak, često neke predmete ostavljamo “na otvorenom”, da nam budu nadohvat ruke, što je uobičajena praksa u, recimo, kupatilima.

Međutim, stručnjaci ističu da držanje pogrešnih stvari na pogrešnom mjestu može stvoriti probleme kojih često niste svjesni. Prema House Digestu, jedan od najčešćih primjera ovog problema je držanje toaletnog papira pored WC šolje – nešto što svi praktikujemo.

Zašto je ovo pogrešno? Naime, toaletni papir koji se čuva “na otvorenom” postaje osjetljiv na razvoj plijesni zbog izlaganja vlazi. Osim toga, bakterije izbačene iz WC šolje prilikom ispiranja mogu se prenijeti na toaletni papir bez obzira na to da li je poklopac spušten ili ne.

Najbolje rješenje bilo bi držanje toaletnog papira u nekoj drugoj prostoriji, ali budući da je često potreban, moguće je koristiti zatvoreni ormarić ili posudu koja će spriječiti nakupljanje vlage i klica.

Slično se odnosi i na druge predmete u kupatilu. Peškiri, vate i štapići za uši često se ostavljaju “na otvorenom”, ali ni to nije preporučljivo. Kada vodokotlić šolje bude ispiran, štetne bakterije se raspršuju po prostoriji i mogu se zalijepiti na mekane peškire koje koristimo za brisanje ruku i lica.

Nekorištene peškire trebamo čuvati u zatvorenim ormarićima ili, još bolje, u drugoj prostoriji. Peškire koji se nalaze u blizini lavaboa treba redovno mijenjati kako bi se spriječila eventualna bolest.

Budući da je zdravlje jedan od najvažnijih faktora, važno je obratiti pažnju na pravilno čuvanje predmeta u kupatilu kako bismo se zaštitili od potencijalnih zdravstvenih problema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -