Subota, 28 Septembra, 2024
HomeMagazinZanimljivostiKako prepoznati depresiju kod pasa i pomoći im na najbolji način?

Kako prepoznati depresiju kod pasa i pomoći im na najbolji način?

Veterinarski eksperti upozoravaju da psi, kao i ljudi, mogu razviti depresiju. Ali kako prepoznati ovo stanje kod naših četveronožnih prijatelja i kako im pružiti najbolju pomoć?

Jedan od glavnih pokazatelja depresije kod pasa je promjena u energetskom nivou. Ako primijetite da vaš pas postaje letargičan, da više ne voli šetnje niti igru, možda je vrijeme da se zapitate da li je depresivan. Depresija kod pasa, kao i kod ljudi, može biti uzrokovana promjenama u nivou serotonina.

Promjena u apetitu također može biti indikator depresije. Ako primijetite da pas ne jede kao prije, ostavlja hranu u činiji ili je potpuno nezainteresovan za hranjenje, moguće je da pati od depresije.

Poremećaj spavanja je još jedan znak da nešto nije u redu. Ako primijetite da pas spava neprestano, da ne želi da ustane iz kreveta ili da igra, to može biti posljedica depresije. Naravno, uvijek treba isključiti mogućnost fizičkih povreda koje mogu izazvati ovakvo ponašanje.

Anksiozno ili opsesivno ponašanje također može biti simptom depresije kod pasa. Ako pas neprestano liže šape ili nokte ili se ponaša nervozno i agresivno, to može ukazivati na osjećaj nelagode i depresiju. Također, ako pas prestane da vas pozdravlja na uobičajen način kada se vratite kući, vrijeme je da obratite pažnju.

Iako je agresija rijedak simptom depresije kod pasa, može se desiti kod nekih jedinki. Depresija i anksioznost često idu ruku pod ruku, pa ako pas dozvoli da anksioznost preuzme kontrolu, to može rezultirati agresivnim ponašanjem.

Ako primijetite neke od ovih simptoma kod svog psa, važno je da se posavjetujete s veterinarom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i terapiju. Ponekad je dovoljno posvetiti više vremena i pažnje svom ljubimcu, pružiti mu dodatnu fizičku aktivnost i mentalnu stimulaciju kako bi prevladao depresiju. Neka vaš pas zna da ste tu za njega i da uvijek može računati na vašu podršku.

Pomozite svom psu da se oslobodi depresije i vratiti mu sreću u životu!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -