Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetGodina od pobune: Putinova vlast jača nego ikad

Godina od pobune: Putinova vlast jača nego ikad

Prošla je godina od pobune Jevgenija Prigožina i njegove grupe Vagner u Rusiji. Prigožin je izrazio nezadovoljstvo vojnim rukovodstvom, ali Putinova vlast je i dalje snažna.

Jedna godina je prošla od pobune Jevgenija Prigožina i grupe Vagner u Rusiji. Prigožin je javno izrazio nezadovoljstvo vojnim rukovodstvom zemlje, ali Putin uspješno zadržava svoju vlast.

Pobuna je iznenada prekinuta, nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posredovao u sporazumu. Optužbe protiv Prigožina i Vagnera su odbačene.

Međutim, samo nekoliko mjeseci nakon pobune, Prigožin je poginuo u navodnoj avionskoj nesreći. Ipak, Putinova vlast izgleda snažnija nego ikada.

Na nedavno održanim predsjedničkim izborima, Putin je osvojio 87 posto glasova i započeo svoj novi mandat. Njegov pristup rješavanju pobune bio je suptilan, tvrde stručnjaci.

Umjesto da odmah reagira na podršku Prigožinu, Putin je pokušao pokazati da se ništa loše ne događa. Nije bilo kazni ni čistki.

Benet piše da se činilo čudno da Putin ne reagira na pobunu, ali stručnjaci vjeruju da je to bio kalkulisani odgovor. Poricanje postojanja problema je njegov način da se nosi s strahom.

Čini se da je ta strategija upalila. Mnogi Rusi nisu svjesni ove pobune jer su svi mediji državni i ne izvještavaju o ovakvim događajima.

Ipak, Putin je odlučio obračunati se s kritičarima proratne strane. Mnogi su uhapšeni pod optužbom za ekstremizam, uključujući i bivšeg komandanta Igora Girkin. Putin je naučio lekcije i više ne toleriše takve kritičare.

Nakon godinu dana, Putinova vlast je snažna i stabilna. Ova pobuna nije uspjela oslabiti njegovu vlast, već ju je samo učvrstila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -