Subota, 28 Septembra, 2024
HomeLjepotaKako pravilno čuvati namirnice: frižider ili sobna temperatura?

Kako pravilno čuvati namirnice: frižider ili sobna temperatura?

Čuvanje hrane na pravilan način od izuzetne je važnosti za očuvanje njene svježine i sprečavanje rasta bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Međutim, mnoge namirnice se mogu čuvati na sobnoj temperaturi umjesto da budu smještene u frižideru. Ova informacija dolazi od stručnjaka za ishranu, a prenosi je The Healthy.

Jedna od namirnica koju bi trebalo držati na sobnoj temperaturi je zreli paradajz. Paradajz je bogat vitaminom C, kalijumom i drugim zdravim hranljivim materijama, ali hladne temperature mogu utjecati na njegovu teksturu i ukus. Dijetetičar Dejna Grin preporučuje da se zreli paradajz ostavi na sobnoj temperaturi, posebno ako planirate da ga konzumirate u narednih dan ili dva.

Druga namirnica koju nikako ne treba čuvati u frižideru je krompir. Hlađenje krompira brže pretvara njegov skrob u šećer, a to može rezultirati proizvodnjom hemijskog spoja akrilamida prilikom pečenja ili prženja. Akrilamid je štetan po zdravlje, pa je prema preporukama javnog zdravlja Engleske, bolje da se krompir čuva na sobnoj temperaturi.

Banane su također namirnica koja bolje uspijeva na sobnoj temperaturi. Ako ste ikada stavili bananu u frižider, primijetili ste da brzo postaje tamno smeđa. To je zato što ova voćka oslobađa plin koji ubrzava sazrijevanje drugog voća. Zbog toga je preporučljivo držati banane dalje od drugog voća.

Kada je riječ o začinskom bilju poput bosiljka, ruzmarina i tamjana, najbolje ih je čuvati dalje od sunčeve svjetlosti u maloj čaši vode sobne temperature. Frižider može brzo osušiti ovo bilje i učiniti ga bezukusnim.

I za kraj, luk se ne preporučuje čuvati u frižideru osim ako se ne isiječe ili oljušti. Najbolje mjesto za čuvanje luka je hladno, suho, tamno i dobro provjetreno mjesto. Nedostatak ventilacije može skratiti njegovu trajnost.

Uzimanje u obzir ove preporuke za čuvanje namirnica može vam pomoći da izvučete maksimum iz hrane i očuvate njihovu svježinu i nutritivne vrijednosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -