Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetPredsjedavajući Nacionalnog jedinstva Benny Gantz najavio ostavku i pozvao na izbore

Predsjedavajući Nacionalnog jedinstva Benny Gantz najavio ostavku i pozvao na izbore

Predsjedavajući Nacionalnog jedinstva Benny Gantz je najavio svoju ostavku iz vlade i pozvao premijera Benjamina Netanyahua da odredi datum izbora. Gantz je istakao da je njegova stranka pristupila vladi “zbog dobrobiti zemlje”, ali da su znali da je to “loša vlada”. On je naglasio da “narod Izraela zaslužuje više od praznih obećanja” i da je “istinska pobjeda” moguća samo uz povratak talaca, zamjenu Hamasa kao vladajućeg tijela u Gazi i stvaranje regionalnog saveza protiv Irana.

Gantz je kritikovao premijera Netanyahua optužujući ga da sprečava postizanje istinske pobjede. Kako je rekao, da bi se osigurala prava pobjeda, potrebno je održati izbore na jesen kako bi se uspostavila vlada koja će zadobiti povjerenje naroda i biti sposobna suočiti se sa izazovima.

Scenarij sa najavom izlaska iz vlade i prijetnjom izbora Gantz je prvi put spomenuo sredinom prošlog mjeseca. Sada je odlučio da ostavkom ozvaniči svoju odluku i traži raspisivanje novih izbora.

Ostaje da se vidi hoće li premijer Netanyahu odrediti dogovoreni datum izbora i kako će se situacija u Izraelu dalje razvijati. Izraelci su suočeni sa mnogim izazovima, a pitanje je ko će biti lider koji će donijeti promjene koje su neophodne za zemlju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -