Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetViše od jednog od četvero djece mlađe od pet godina suočeno sa...

Više od jednog od četvero djece mlađe od pet godina suočeno sa nestašicom hrane

Prema upozorenju UNICEF-a, više od jednog od četvero djece mlađe od pet godina u svijetu živi u “teškoj” nestašici hrane, što negativno utiče na njihov rast i razvoj. Prema izvještaju UNICEF-a objavljenom ovog srijede, ozbiljno siromaštvo u hrani opisuje djecu koja se hrane oskudnim dijetama smanjenim na dvije ili manje skupine namirnica. Harriet Torlesse, glavna autorica izvještaja, naglasila je šokantan podatak da djeca u današnje vrijeme nemaju pristup raznovrsnoj ishrani i da je neophodno poduzeti mjere kako bi se ovo stanje promijenilo.

Preporuka UNICEF-a je da mala djeca svakodnevno jedu hranu iz pet od osam glavnih skupina, uključujući majčino mlijeko, žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke, mliječne proizvode, meso, perad i ribu, jaja, voće i povrće bogato vitaminom A i ostalo voće i povrće. Međutim, više od 440 miliona djece mlađe od pet godina u oko 100 zemalja s niskim i srednjim prihodima suočeno je sa nestašicom hrane i nemaju pristup ovoj raznovrsnoj ishrani.

Od tog broja, čak 181 milion djece doživljava ozbiljno siromaštvo hrane, gdje konzumiraju najviše dvije skupine namirnica dnevno. Djeca koja se hrane jedino rižom i malo mlijeka imaju do 50 posto veću vjerovatnoću da će patiti od teških oblika pothranjenosti, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput mršavosti i abnormalne mršavosti. Osim toga, ova deca se suočavaju sa lošijim školskim uspjehom, što dalje utiče na njihovu budućnost.

Ozbiljno siromaštvo hrane je koncentrisano u oko 20 zemalja, s posebnom prijetnjom u Somaliji (63 posto), Gvineji (54 posto), Gvineji Bisau (53 posto) i Afganistanu (49 posto). Iako nisu dostupni podaci za bogate zemlje, djeca u kućanstvima s niskim prihodima također pate od loše ishrane.

Ova alarmantna statistika o nestašici hrane kod djece zahtijeva hitne mjere i veću podršku u rješavanju ovog problema. UNICEF i drugi relevantni akteri pozivaju na mobilizaciju resursa i ulaganje u programe koji će omogućiti pristup raznovrsnoj i kvalitetnoj hrani za djecu širom svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -