Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetVećina Nijemaca protiv vojne ofanzive Izraela u Pojasu Gaze

Većina Nijemaca protiv vojne ofanzive Izraela u Pojasu Gaze

Većina Nijemaca ne odobrava vojnu ofanzivu Izraela u Pojasu Gaze, prema rezultatima nove ankete objavljene u utorak. Prema istraživanju naručenom od strane njemačkog lista “Stern” i sprovedenom od strane istraživačkog instituta Forsa, čak 61 posto Nijemaca izjavilo je da je protiv izraelskih vojnih akcija u Pojasu Gaze, dok je 33 posto izrazilo podršku ofanzivi.

Ovi rezultati pokazuju značajnu promjenu stava njemačke javnosti u odnosu na prethodnu anketu sprovedenu u novembru 2023. godine. Tada je, nakon napada Hamasa 7. oktobra iste godine, 62 posto Nijemaca podržavalo vojnu akciju Izraela u Pojasu Gaze, dok je samo 31 posto bilo protiv.

Ova nova anketa dolazi u vrijeme pogoršanja situacije između Izraela i Palestine, sa eskalacijom nasilja u Pojasu Gaze. Izrael je izvršio niz napada na tu teritoriju u cilju suzbijanja aktivnosti Hamasa, što je rezultiralo velikim brojem civilnih žrtava i razaranjem.

Rezultati ove ankete također odražavaju snažan protivljenje Njemačke prema upotrebi vojne sile kao rješenju za političke konflikte. Mnogi Nijemci ističu važnost diplomatskog dijaloga i pregovora za postizanje trajnog mira na Bliskom istoku.

Iako stavovi javnosti nisu presudni za vojne akcije i političke odluke, oni mogu imati utjecaja na političko raspoloženje i vanjsku politiku zemlje. Očekuje se da će ovaj rezultat ankete dodatno pridobiti pažnju njemačkih političara i medija i utjecati na njihovu percepciju situacije u Pojasu Gaze.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -