Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeMuzikaMuzikaKoncert "Mozartu u susret" oduševio publiku na festivalu "Kultura na ulice"

Koncert “Mozartu u susret” oduševio publiku na festivalu “Kultura na ulice”

U okviru festivala “Kultura na ulice”, večeras je u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo održan spektakularan koncert pod nazivom “Mozartu u susret”. Mladi umjetnici Hana Salihović, Amila Ravkić i Erol Ramadanović, uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića, izveli su bezvremenske operne arije jednog od najvećih kompozitora klasične muzike, Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Publika je uživala u atraktivnom umjetničkom programu koji je bio ispunjen predivnim arijama poput “Padre, germani, addio”, “Non piu andrai”, “Voi che sapete”, “Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar”, “Non siate ritrosi” i drugim poznatim djelima Mozarta. Mladi talenti su svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i emotivnim izvedbama uspjeli prenijeti svu ljepotu i dubinu Mozartove muzike na publiku.

Ideja za koncert “Mozartu u susret” rodila se tokom rada na pripremi nove premijere Mozartove opere ‘Figarov pir’. Organizatori su željeli predstaviti djela ovog velikog kompozitora na što zanimljiviji način, te su odlučili održati koncert u okviru programa “Kultura na ulice”. Ovaj specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo već nekoliko godina uspješno se održava na javnim prostorima sarajevskih općina.

Koncert “Mozartu u susret” privukao je veliki broj ljubitelja umjetnosti, te je još jednom dokazao koliko je Mozartov muzički genije i danas relevantan i inspirativan. Manifestacije poput “Kultura na ulice” omogućavaju publici da uživa u umjetnosti na nekonvencionalnim lokacijama i približe joj se na jedan poseban način.

Za sve ljubitelje Mozartove muzike, koncert “Mozartu u susret” bio je pravi užitak za sva osjetila i prilika da se ponovno prisjete velikog umjetnika, čiji je utjecaj na svjetsku muziku neprocjenjiv.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -