Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetAnc zabilježio ogroman gubitak na izborima u Južnoafričkoj Republici

Anc zabilježio ogroman gubitak na izborima u Južnoafričkoj Republici

Prema rezultatima prebrojanih skoro 99 posto glasova, Južnoafrički Nacionalni Kongres (ANC) je dobio samo nešto više od 40 posto, što predstavlja ogroman gubitak u odnosu na 57,5 posto glasova osvojenih 2019. godine. Britanski list Telegraph navodi da je ovakav rezultat uslijedio poslije višegodišnjeg lošeg rukovođenja ekonomijom, veoma visoke stope nezaposlenosti i neuspjeha državnih službi.

Unatoč tome što Južnoafrička Republika ima najnapredniju ekonomiju na kontinentu, stopa nezaposlenosti je među najvišima na svijetu, dostižući 32 posto, dok se više miliona ljudi svakodnevno suočava s nestašicama struje i pitke vode. Ovaj rezultat izbora odražava nezadovoljstvo građana i gubitak povjerenja u ANC koje su pogoršani ekonomskom i socijalnom krizom izazvanom pandemijom.

Telegraph navodi da bi ANC mogao pokušati formiranje koalicije s lijevim centrom, poput stranke MKP koju vodi bivši predsjednik Jacob Zuma, ili s populističkom partijom Ekonomski borci za slobodu. Još jedna opcija je suradnja s najvećom opozicionom partijom, Demokratskom Alijansom (DA), koja je dobila 21,7 posto glasova.

Prema ustavu Južnoafričke Republike, parlament mora održati sjednicu u narednih 14 dana radi izbora predsjednika nakon objave rezultata. Ovi izbori predstavljaju važan trenutak za političku budućnost zemlje i mogućnost za promjenu vlasti nakon više od tri decenije na čelu Južnoafričke Republike.

Ukupno je 28 miliona glasača registrirano na ovim izborima, a izlaznost je bila oko 60 posto. Sada ostaje vidjeti kako će ANC reagirati na izborni poraz i koji koraci će biti preduzeti u procesu formiranja nove vlade.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -