Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetNapad raketama na Izrael iz Gaze, prvi put sirene u Tel Avivu

Napad raketama na Izrael iz Gaze, prvi put sirene u Tel Avivu

Izraelska vojska je saopćila da je osam do deset raketa ispaljeno na Izrael iz Rafaha u južnom pojasu Gaze, gdje vojska provodi vojnu ofanzivu. Još nema izvješća o šteti ili žrtvama. Kako prenosi agencija AP, ovo je prvi put u nekoliko mjeseci da su se oglasile sirene u Tel Avivu. Iako je Hamas posljednjih mjeseci raketama napadao Izrael, njihov domet nije bio dovoljan da direktno ugrozi Tel Aviv.

Prema listu Haaretz, sirene koje upozoravaju na raketni napad čule su se iza 13 sati po našem vremenu i u drugim mjestima u središnjem dijelu Izraela. Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas, protiv kojeg se Izrael bori u Pojasu Gaze, saopćilo je da je izvelo veliki raketni napad na Izrael. Prema njihovim riječima, riječ je o osveti za civile koje je ubila izraelska vojska. Izraelska vojska priopćila je da je najmanje deset raketa ispaljeno iz Rafe, piše The Times of Israel. Izraelska vojska sada provodi ofanzivu u ovom području na jugu Pojasa Gaze.

Napad raketama na Izrael iz Gaze predstavlja eskalaciju sukoba između izraelske vojske i Hamas-a. Ovo je prvi put u nekoliko mjeseci da su se sirene oglasile u Tel Avivu, što ukazuje na direktan napad na tu metropolu. Iako još nema podataka o šteti ili žrtvama, ovaj napad naglašava ozbiljnost situacije u regiji i rastuće napetosti.

Osmišljen kao odgovor na izraelske akcije u Pojasu Gaze, raketni napad Hamas-a na Izrael ima za cilj osvetu za civile koji su stradali u sukobima. Izraelska vojska je priopćila da je najmanje deset raketa ispaljeno iz Rafaha, što podsjeća na eskalaciju nasilja i tešku situaciju na terenu.

Dok izraelska vojska nastavlja ofanzivu u južnom dijelu Pojasa Gaze, očekuje se da će napetosti u regiji nastaviti rasti. Izraelska vlada i Hamas se trenutno ne nalaze u mirovnom procesu i situacija između ove dvije strane ostaje napeta.

Ovaj raketni napad na Izrael iz Gaze dodatno naglašava potrebu za mirnim političkim rješenjem sukoba i povećanom međunarodnom pažnjom prema situaciji u regiji. U međuvremenu, građani Izraela, posebno oni u Tel Avivu, su u stanju opreza i na oprezu dok napetost ne splasne.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -