Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeGastro KutakPredstavljeni okusi egejske regije u sklopu Sedmice turske kuhinje

Predstavljeni okusi egejske regije u sklopu Sedmice turske kuhinje

U periodu od 21. do 27. maja, diljem svijeta se održava Sedmica turske kuhinje, a ove godine poseban fokus je stavljen na okuse egejske regije. Ova manifestacija ima za cilj predstaviti bogatstvo turske kulinarske tradicije i promovirati autentičnu hranu domaćeg porijekla.

Prva dama Republike Turske, Emine Erdogan, istakla je važnost očuvanja duboko ukorijenjene kulinarske kulture koja okuplja sve segmente društva za stolom. Također, naglasila je da je turska kuhinja rezultat truda i strpljenja te da Turkiye sa proizvodima označenim geografskim porijeklom čuva priče koje definišu identitet zemlje.

U svom uvodnom govoru, Erdogan je istakla značaj Anadolije kao izvora znanja, civilizacije i kulturnog razvoja. Anadolija, kao plodna zemlja stare desetinama hiljada godina, predstavlja domaću sjemenku koja je paljena u zemlju prije mnogo hiljada godina. Recepti koji se pripremaju po istim metodama već hiljadama godina svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Turske.

Sedmica turske kuhinje je prilika za ljubitelje turske hrane da se upoznaju sa specijalitetima egejske regije. Ova regija je poznata po svježim morskim plodovima, maslinovom ulju i raznim začinskim biljem koje obogaćuju jela.

Manifestacija kao što je Sedmica turske kuhinje ima za cilj povezati ljude kroz hranu, a istovremeno promovirati tursku kulturu i turizam. Ovaj događaj je odlična prilika za okusiti autentične turske specijalitete i upoznati se s raznolikošću turske kulinarske scene.

Sedmica turske kuhinje traje još nekoliko dana, stoga posjetitelji diljem svijeta imaju priliku istražiti okuse egejske regije i doživjeti bogatstvo turske kulinarske baštine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -