Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetIran podržao rezoluciju o Srebrenici

Iran podržao rezoluciju o Srebrenici

I.R. Iran je donio odluku da podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što je odluka koju je nedavno preminuli ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Adollahian donio prije svoje smrti. Ova vijest je potvrđena od strane glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova I.R. Irana, Naser Kanani, koji je u aprilu ove godine indirektno potvrdio da će Iran podržati rezoluciju o Srebrenici.

Iako nije bilo većih diplomatskih akcija bh. diplomatije prema Iranu, jasno je da je Iran stavio moralnu odluku ispred vlastitih političkih interesa i odnosa s Rusijom i Kinom. Nakon usvajanja rezolucije, ambasador i stalni predstavnik Irana pri Ujedinjenim narodima, Amir Saeed Iravani, istaknuo je Iranovu principijelnu poziciju u podržavanju mira, stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Iravani je naglasio da njihova podrška rezoluciji pokazuje uvjerenje Irana da suosjećaju sa žrtvama genocida u Srebrenici iz 1995. godine te da je važno da se odavanje počasti i sjećanje na žrtve ujedine ljude i potaknu globalno odbacivanje zločina. Također je istaknuo da bi promicanje pravde i oprosta trebalo biti put ka izgradnji bolje budućnosti.

Odluka Irana da podrži rezoluciju o Srebrenici predstavlja važan korak u priznavanju zločina i sjećanju na žrtve tog stravičnog događaja. To je također pozitivan signal za međunarodnu zajednicu da je važno nastaviti s suočavanjem s prošlošću i raditi na pružanju pravde i pomirenja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -