Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHGlasanje o rezoluciji u vezi genocida u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a

Glasanje o rezoluciji u vezi genocida u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) danas će glasati o Rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Direktan prenos će se emitirati na BHRT-u. Njemačka i Ruanda su sponzori Rezolucije o genocidu u Srebrenici, odnosno zemlje koje su zajedno inicirale i izradile tekst Rezolucije. Naknadno su 32 zemlje članice UN-a postale kosponzori, a svakim danom sve je više zemalja koje su odlučno rekle da će glasati za usvajanje Rezolucije.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima Zlatko Lagumdžija objavio je da je usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će biti podnesena na glasanje Generalnoj skupštini UN-a. U konačni tekst Rezolucije su uvršteni prvi amandman Crne Gore i dodatni amandman, koji su sada sastavni dio dokumenta.

U nacrtu Rezolucije bezrezervno se osuđuje svako poricanje genocida te poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme. Rezolucijom se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu presudio je da je u Srebrenici počinjen genocid. Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici sadrži sedam tačaka:

– Odlučuje se da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici.
– Bezrezervno se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici te poziva države članice da sačuvaju utvrđene činjenice uključujući i kroz obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u cilju sjećanja, sprečavanja poricanja i iskrivljavanja i pojava genocida u budućnosti.
– Također bezrezervno osuđuje postupke koji veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida od strane međunarodnih sudova, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.
– Naglašava važnost dovršetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvenu sahranu, te poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida u Srebrenici koji se tek trebaju suočiti s pravdom.
– Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanje zločina genocida, uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda.
– Zahtijeva od generalnog sekretara da uspostavi informativni program pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjeni narodi”, započinjući tako aktivnosti na pripremama za 30. godišnjicu genocida 2025. godine.
– Poziva sve države članice Ujedinjenih naroda, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucija da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. kao i odgovarajuće aktivnosti obrazovanja i podizanja javne svijesti.

Glasanje u Generalnoj skupštini UN-a predstavlja važan korak u priznavanju i osuđivanju genocida koji se dogodio u Srebrenici, te promoviranje vrijednosti mira, pravde i sjećanja na žrtve. Očekuje se da će Rezolucija biti usvojena sa snažnom podrškom međunarodne zajednice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -