Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetSAD izražavaju saučešće Iranu nakon pogibije iranskog predsjednika

SAD izražavaju saučešće Iranu nakon pogibije iranskog predsjednika[Račić]

Sjedinjene Američke Države su danas uputile “zvanično saučešće” Iranu povodom pogibije iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i drugih visokih iranskih zvaničnika u padu helikoptera. Portparol State Departmenta, Metju Miler, je izjavio da SAD podržavaju iranski narod u njihovoj borbi za ljudska prava i osnovne slobode, dok Iran bira novog predsjednika.

Saopćenje dolazi nakon što se helikopter kojim je putovao predsjednik Raisi srušio nedaleko od granice sa Azerbejdžanom. Iran je navodno zatražio pomoć od Vašingtona, ali iz logističkih razloga Sjedinjene Američke Države nisu mogle pružiti tu pomoć.

Miler je naglasio da smrt Ebrahima Raisija ne mijenja “fundamentalni stav Vašingtona prema Iranu”, ali istovremeno je ponovio podršku iranskom narodu i njihovoj borbi za ljudska prava.

Ova vijest dolazi u vrijeme kada Iran prolazi kroz izborni proces za izbor novog predsjednika. Pogibija Raisija stavlja dodatni teret na već napete političke odnose između SAD-a i Irana. Iako su dvije zemlje imale napeto prijateljske odnose tokom Trampove administracije, Bidenova administracija je izrazila želju za diplomatijom u odnosima s Iranom.

Iranski predsjednik Raisi je preminuo u nesreći helikoptera zajedno s nekoliko drugih visokih iranskih zvaničnika. Njegova smrt ostavlja prazninu u političkom i vojnom vrhu Irana, dok država ulazi u period političke i vojne nestabilnosti.

Sjedinjene Američke Države su izrazile svoje saučešće Iranu u ovim teškim trenucima, iako to ne mijenja njihov osnovni stav prema Iranu. Ostaje da se vidi kakav će uticaj ova tragedija imati na already fragile odnose između dvije države.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -