Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetMohamad Mokber preuzima dužnost predsjednika Irana

Mohamad Mokber preuzima dužnost predsjednika Irana

Prema iranskom ustavu, u slučaju smrti predsjednika na dužnosti, prvi potpredsjednik preuzima ulogu predsjednika. Tako će potpredsjednik Mohamad Mokber privremeno preuzeti dužnost predsjednika Irana, nakon smrti dosadašnjeg predsjednika.

Iranski ustav također propisuje da ova odluka mora biti potvrđena od strane vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Kameneija, koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima. Tijelo koje se sastoji od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i čelnika pravosuđa obavezno je organizirati izbore za novog predsjednika u roku od najviše 50 dana.

Mohamad Mokber rođen je 1955. godine, iste godine kao i prethodni predsjednik. On se smatra bliskim Aliju Kameneiju, koji na kraju donosi konačnu odluku u vezi ovog perioda prelazne vlade.

Mokber je postao potpredsjednik 2021. godine, a prije toga bio je na čelu Setada, investicijskog fonda povezanog s vrhovnim vođom. On je bio jedan od iranskih funkcionera koji su posjetili Moskvu u oktobru i pristali na isporuku projektila i bespilotnih letjelica ruskoj vojsci.

Iako je Evropska unija 2010. godine sankcionirala Mokbera zbog sumnji u njegovu umiješanost u aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila, dvije godine kasnije je skinut s tog spiska sankcija. Setad, investicijski fond koji je Mokber vodio, nalazi se na američkoj crnoj listi od 2013. godine.

Očekuje se da će nova vlada voditi Iran dok se ne organiziraju izbori za novog predsjednika u skladu s ustavnim rokom od 50 dana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -