Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetBivši britanski ministar odbrane izražava zabrinutost zbog situacije u Iranu

Bivši britanski ministar odbrane izražava zabrinutost zbog situacije u Iranu

Bivši britanski ministar odbrane, Tobijas Elvud, izrazio je zabrinutost zbog situacije u Iranu nakon pada helikoptera sa tamošnjim predsjednikom Ebrahimom Raisijem. Elvud je izjavio da je alarmantno što je prošlo mnogo vremena a da još uvijek nema informacija o onome što se tačno dogodilo. Također je istakao da su timovi koji rade na mjestu nesreće suočeni sa izuzetno teškim uslovima, kao što su jaka kiša, nedostatak svjetla i gusta magla koja im otežava posao.

Međutim, ono što posebno zabrinjava Elvuda je nedostatak informacija iz iranskih državnih medija. On smatra da je ovo posebno problematično s obzirom na “intenzivnu prirodu” politike u zemlji, što je dovelo do širenja nagađanja o tome što bi se moglo dogoditi sljedeće.

Elvud naglašava da bi odmah potvrđivanje da je predsjednik živ bilo od vitalnog značaja, ali da nedostatak takvih informacija može ukazivati na mogućnost da su planovi za vanredne situacije već aktivirani. Ističe da će se, bez obzira na nedostatak informacija, u dogledno vrijeme saznati prava istina, ali da bi potvrda o smrti predsjednika mogla imati ogromne geopolitičke posljedice za Iran.

Elvud je također ukazao na moć predsjednika Raisija, kao i na postojanje velike i nezadovoljne mlade populacije u Iranu koja poziva na promjene. Stoga, ukoliko se objavi da je predsjednik mrtav, očekuje se da će to izazvati ogromne poremećaje u geopolitičkom kontekstu.

Ova izjava bivšeg ministra Elvuda dolazi u trenutku kada svjetska javnost s nestrpljenjem iščekuje informacije o stanju predsjednika Raisija. Sve oči su uprte u iranske vlasti, dok se situacija u zemlji i dalje nejasna.

[Sky News]

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -