Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaIznenadni umor i bolovi u mišićima mogu biti znakovi hipotireoze

Iznenadni umor i bolovi u mišićima mogu biti znakovi hipotireoze

Hipertireoza i hipotireoza su češća stanja nego što se misli, a žene su veća meta ovih narušavanja štitne žlijezde od muškaraca, prema ljekarima iz Patient Claim Linea. Identifikacija simptoma ovih bolesti ključna je za pravovremeno liječenje.

Umor i bolovi u mišićima mogu biti uobičajeni znakovi hipotireoze, dok osjetljivost na niske i visoke temperature također može ukazivati ​​na ovo stanje. Depresija je čest pratilac slabog funkcionisanja štitne žlijezde.

Prema Nacionalnoj službi za zdravlje (NHS), starije osobe i djeca su također izložene riziku od ovih poremećaja. Starije osobe s hipoaktivnom štitnom žlijezdom mogu patiti od gubitka pamćenja, dok se kod djece može primijetiti sporiji razvoj i kašalj uz otežan govor zbog oticanja vrata.

Žene su posebno ugrožene bolestima štitne žlijezde. NHS navodi da je ovo stanje češće u žena nego u muškaraca i obično se javlja između 20. i 40. godine života. Genetski faktori također igraju važnu ulogu, s približno 64 posto koncentracije hormona koji stimuliraju štitnu žlijezdu koji su genetski uvjetovani.

Povijest bolesti kao što su anemija ili lupus također može povećati rizik od bolesti štitne žlijezde. Ako patite od autoimunog poremećaja poput dijabetesa tipa 1, veća je vjerojatnost da ćete razviti još jedan autoimuni poremećaj poput hipotireoze.

Važno je prepoznati simptome i potražiti odgovarajuću medicinsku pomoć ako sumnjate na problema sa štitnom žlijezdom. Redovni medicinski pregledi i rana dijagnoza ključni su za upravljanje ovim stanjima i održavanje zdravlja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -