Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetIzraelski napad na grupu Palestinaca u Gazi: Nekoliko mrtvih i povrijeđenih

Izraelski napad na grupu Palestinaca u Gazi: Nekoliko mrtvih i povrijeđenih

Nekoliko Palestinaca je poginulo a mnogi su povrijeđeni u izraelskom napadu na grupu civila koji se okupio na raskrsnici Al-Jalaa kako bi imao pristup internetu. Prema izvještaju novinske agencije WAFA, snimci pokazuju ljude kako pokušavaju prenijeti povrijeđene i preminule do vozila hitne pomoći. Medicinski izvori navode da su tri raskomadana tijela dovezena u bolnicu “Al-Ahli”.

Ovo je samo jedan od mnogih napada koji se događaju u okviru izraelske blokade i genocida nad Pojasom Gaze. Ministarstvo zdravstva u Gazi izvijestilo je da je od oktobra prošle godine ubijeno 35.233 Palestinca, dok je najmanje 79.141 osoba ranjena.

Izraelske snage su u posljednja 24 sata izvršile pet masakra nad porodicama, pri čemu su ubile 60 ljudi a povrijedile još 80. Mnoge žrtve su zarobljene pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu doći do njihovih tijela.

Također, Izrael provodi blokadu Pojasa Gaze, sprječavajući ulazak humanitarne pomoći koja je od vitalnog značaja za preživljavanje 2,3 miliona Palestinaca. Nakon sedam mjeseci izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze su u ruševinama, a 85 posto stanovništva enklave je raseljeno.

Međunarodni sud pravde je optužio Izrael za genocid, a privremenom presudom je naloženo Tel Avivu da prekine genocidna djela i osigura pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Situacija u Pojasu Gaze je alarmantna, a međunarodna zajednica mora poduzeti hitne akcije kako bi zaštitila živote i prava Palestinaca koji su suočeni s ovim nasiljem i kršenjem ljudskih prava.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -