Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetSlovački premijer u životnoj opasnosti nakon pokušaja atentata

Slovački premijer u životnoj opasnosti nakon pokušaja atentata

Slovački premijer Robert Fico se nalazi u životnoj opasnosti nakon što je na njega ispaljeno nekoliko metaka u gradu Handlova. U saopćenju za javnost iz Ficovog kabineta su naveli da se premijer trenutno nalazi na putu ka bolnici u Banskoj Bistrici.

Ispaljivanje metaka se dogodilo tokom pauze sjednice slovačkog parlamenta. Napadač je prije pucnjave navodno pozvao premijera i izgovorio njegovo ime, nakon čega je došlo do pucnjave. Fico je pogođen u stomak i grudi.

Hitna intervencija je od izuzetne važnosti za spas života premijera. Kako bi se ubrzao dolazak u bolnicu, premijer će biti prevezen helikopterom. Put do Bratislave bi bio predug i neizvodljiv u trenutnoj situaciji.

Detalji o napadaču i mogućim motivima za atentat još nisu poznati. Policija je već preuzela istragu i traga za napadačem.

Slovačka javnost je u šoku i svi se nadaju da će premijer uspješno prebroditi ovu situaciju. Narednih nekoliko sati će biti ključno za premijerovo zdravlje i oporavak.

Ova vijest je još jednom pokazala osjetljivost političkog položaja i rizik sa kojim se političari suočavaju. Bez obzira na političke razlike, napadi na političare su nedopustivi i ozbiljno ugrožavaju demokratske procese.

Slovačka će pratiti razvoj situacije s nadom u potpuni oporavak premijera i da će napadač biti priveden pravdi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -