Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeNajnovijeFestival komedije "Mostarska liska" otvara vrata u petak

Festival komedije “Mostarska liska” otvara vrata u petak

Jedan od najznačajnijih teatarskih festivala u BiH, Festival komedije “Mostarska liska”, svečano će biti otvoren u petak, 17. maja u Narodnom pozorištu Mostar (NPM). Na pres-konferenciji, selektor festivala Mirza Skenderagić najavio je da će se u takmičarskom programu predstaviti sedam ostvarenja iz BiH i regiona. Ovogodišnje izdanje festivala, koje se održava 21. put, posvećeno je skoro svim formama komedije, a program će obuhvatiti društveno-angažovane komedije, urnebesne komedije, kao i one koje su bliske mjuziklu, monodrami i duodrami.

Festival će otvoriti predstava “Ovaj mali život”, koju je režirala Emina Kovačević- Podgorčević, dramaturginja u NPM-u. Zanimljivo je da je ova predstava nastala u kooprodukciji NPM-a i Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru. Direktor NPM-a, Emir Spahić, naglasio je da se nada da će Festival ponuditi kvalitetan sadržaj publici, ali je istovremeno apelovao na rješavanje problema nedostatka ljudskih resursa u pozorištu.

Direktor HNK-a Mostar, Ivan Vukoja, istakao je da obje kuće, NPM i HNK, postižu izuzetne rezultate uprkos otežanim uvjetima rada. On je izrazio zadovoljstvo što će zajednička produkcija NPM-a i HNK-a otvoriti takmičarski program festivala, te je istakao značaj “Mostarske lisike” za teatarsku scenu u BiH.

U takmičarskom programu festivala će biti prikazane i predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske, Kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatra, Knjaževačko-srpskog teatra iz Kragujevca, Pozorišta mladih Sarajevo, Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Exit Teatra.

Festival će biti zatvoren 25. maja tradicionalnom dodjelom nagrada “Velika liska”. Također, svake večeri će se dodijeljivati nagrada “Mala liska” za najboljeg glumca ili glumicu večeri. Žiri, koji odlučuje o dobitnicima nagrada, čine Emir Hadžihafizbegović, Miroslav Momčilović i Maja Lasić.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -