Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetHamasova delegacija planira posjetiti Kairo radi pregovora o primirju u Pojasu Gaze

Hamasova delegacija planira posjetiti Kairo radi pregovora o primirju u Pojasu Gaze

Hamasova delegacija planira posjetiti Kairo u subotu kako bi se razgovaralo o mogućem prekidu vatre u blokiranom Pojasu Gaze. Informacija je objavljena u egipatskim medijima, a egipatski državni kanal “Al-Qahera News” potvrdio je da će Egipat domaćinovati ovu delegaciju Hamasa. Cilj sastanka je razmatranje prijedloga za prekid vatre u Pojasu Gaze koji je nedavno predstavljen.

Egypt je nedavno potvrdio da postoji novi prijedlog za primirje u ovom konfliktnom području. Sameh Šukri, egipatski ministar vanjskih poslova, izjavio je na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Saudijskoj Arabiji da je prijedlog o primirju na stolu. Očekuje se da će Hamas iskoristiti ovu priliku kako bi iznio svoje zahtjeve za prekidom smrtonosne izraelske ofanzive u Gazi.

Procjenjuje se da Hamas drži preko 130 izraelskih talaca, dok Izrael drži više od 9.100 Palestinaca u zatvorima. Hamas traži prekid izraelske ofanzive i povlačenje izraelskih snaga s palestinske teritorije kako bi se omogućio dogovor o razmjeni talaca i zarobljenika s Tel Avivom.

Situacija u Pojasu Gaze je veoma napeta već duže vremena, a ovi pregovori pružaju nadu za moguće smanjenje napetosti u ovom području. Nadamo se da će razgovori u Kairu dati konstruktivne rezultate i otvoriti put za mir i stabilnost u Pojasu Gaze.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -