Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetPredložen zakon o antisemitizmu izaziva polemike u Kongresu

Predložen zakon o antisemitizmu izaziva polemike u Kongresu

U donjem domu Kongresa u Sjedinjenim Američkim Državama održano je glasanje o predloženom zakonu o antisemitizmu. Nakon glasanja, čak 320 zastupnika iz obje stranke podržalo je ovaj zakon, dok je 92 zastupnika glasalo protiv.

Cilj ovog zakona je usklađivanje definicije antisemitizma s onom koju je dao Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA). Prema IHRA, antisemitizam je “određena percepcija Jevreja, koja može biti izražena kao mržnja prema Jevrejima. Retorički i fizički izrazi antisemitizma usmjereni su prema jevrejskim ili ne-jevrejskim osobama i/ili njihovoj imovini, prema jevrejskim zajedničkim institucijama i vjerskim objektima”.

Iako je prijedlog zakona dobio široku podršku zastupnika Demokratske i Republikanske partije, izazvao je i kritike. Udruženja za slobodu govora su izrazila zabrinutost da bi usvajanjem ovog zakona mogla biti ograničena sloboda izražavanja, posebno u kontekstu kritike države Izrael. Postoje bojazni da bi čak i kritika izraelske politike, ukoliko nema antisemitske konotacije, mogla biti proglašena antisemitskom i dovesti do pravnih posljedica.

Posebno je sporni dio definicije koji se odnosi na državu Izrael. IHRA je u definiciju uključila izraz “jevrejski kolektivitet” kako bi opisala Izrael. Kritičari tvrde da bi se ovim mogla isključiti svaka diskusija o političkim aspektima izraelske države.

Osim toga, primjeri antisemitizma navedeni u definiciji također su bili predmet kritika. Na primjer, tvrdnja da je “postojanje države Izrael rasistički poduhvat” bila bi proglašena antisemitskom prema ovim uslovima. Definicija također zabranjuje svaku usporedbu između “savremene izraelske politike” i “politike nacista”.

Ovaj zakon još uvijek treba proći kroz gornji dom Kongresa prije nego što postane zakon, ali je već sada izazvao žustru raspravu i podijelio mišljenja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -