Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeLjepotaKako izbjegavati probleme s jezikom i oralnim zdravljem?

Kako izbjegavati probleme s jezikom i oralnim zdravljem?

Jezik, iako često zanemaren, može biti pravo utočište za bakterije i čestice hrane. Stomatologinja Deepa Vakil upozorava da izbjegavanje čišćenja jezika može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući loš zadah.

Na površini jezika se nalazi mnogo hrapavosti, što je idealna sredina za rast bakterija. Ako ne čistite jezik redovno, dopuštate ovim bakterijama da se razmnože, stvarajući tako plak i dovodeći do problema s oralnim zdravljem.
Bakterije koje se skupljaju na jeziku mogu uzrokovati ne samo loš zadah, već i druge infekcije usne šupljine. Stoga je važno redovno čistiti jezik kako bi se održalo oralno zdravlje.

Stomatologinja Deepa Vakil preporučuje korištenje četkice za jezik ili strugača jezika za uklanjanje bakterija i ostataka hrane s površine jezika. Ova jednostavna rutina može pomoći u smanjenju rizika od lošeg zadaha i drugih oralnih problema.

Uz redoviti tretman jezika, važno je i održavati dobru oralnu higijenu, uključujući redovito pranje zuba, korištenje konca za zube i posjete stomatologu za redovne preglede i čišćenje. Sve ove mjere su ključne za održavanje zdravog jezika i oralnog zdravlja.

Zato sljedeći put kada perete zube, ne zaboravite da je jezik jednako važan kao i zubi. Redovito čišćenje jezika će vam pomoći da izbjegnete probleme s oralnim zdravljem i održite svjež dah.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -