Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetUkrajinski predsjednik odbacuje razgovore s Kremljom, ali eksperti tvrde da će biti...

Ukrajinski predsjednik odbacuje razgovore s Kremljom, ali eksperti tvrde da će biti neophodni

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odbacivao razgovore s Kremljom, a dekretom koji je izdao nakon što je Rusija službeno anektirala četiri ukrajinske regije 2022., pregovori se smatraju “nemogućima”. Međutim, general major Vadim Skibitski, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne uprave HUR, rekao je za časopis Economist da će razgovori na kraju biti potrebni, kao što bi bio slučaj s bilo kojim ratom.

Skibitski je izjavio da ne vidi mogućnost da Ukrajina dobije rat na bojnom polju te da čak i ako uspiju gurnuti Ruse natrag na granice, to neće zaustaviti rat. “Mi smo na rubu”, kazao je, naglašavajući da se ratovi poput ovog mogu završiti samo sporazumima.

Prema njegovim riječima, trenutno su obje strane u borbi za najpovoljniju poziciju prije potencijalnih pregovora. No smisleni pregovori mogu započeti tek u drugoj polovici 2025. godine, procijenio je Skibitski.

“Rusija će u početku nastaviti s provedbom plana zauzimanja područja Donjecka i Luganska. Uspjeh napredovanja će biti određen kada i gdje će Rusi sljedeći put napasti”, kazao je Skibitski, dodavši da se Rusija priprema za ofanzivu na regije Harkov i Sumi na sjeveroistoku.

Prema njegovim podacima, ofanziva Rusa će početi krajem maja ili početkom juna, što će vjerojatno znatno produbiti već eskalirajući sukob između dvije zemlje. Situacija je vrlo napeta, a ukrajinski predsjednik Zelenski se nadala da bi izbjegao pregovore s Kremljom. Međutim, ovi najnoviji razvoji ukazuju na to da će dijalog na kraju biti neophodan ako žele okončati ovaj dugotrajni i nasilan sukob.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -