Četvrtak, 24 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeSvijetSvijetKineski nosač aviona "Fujian" predstavljen kao veliki iskorak u borbenoj tehnologiji

Kineski nosač aviona “Fujian” predstavljen kao veliki iskorak u borbenoj tehnologiji

Kineska državna medijska agencija Xinhua nedavno je objavila da je novi kineski nosač aviona “Fujian” porinut 2022. godine, nakon završenih ranijih ispitivanja. Sa svojih impozantnih 80.000 tona, ovaj nosač aviona se ističe kao najveći među kineskim brodovima ove vrste, nadmašujući tako “Shandong” i “Liaoning” koji su težili 66.000 odnosno 60.000 tona.

Najznačajnija karakteristika novog kineskog nosača aviona je sistem elektromagnetnog katapulta koji omogućava lansiranje većih i težih aviona. Uspoređujući ga sa druga dva kineska nosača aviona, “Shandong” i “Liaoning”, koji koriste “skijaški skok”, jasno je da “Fujian” ima prednost u lansiranju letjelica.

Analitičari smatraju da će ova mogućnost lansiranja većih aviona sa većim opterećenjem municije omogućiti “Fujianu” veći borbeni domet u odnosu na preostale kineske nosače aviona. Bivši kapetan američke mornarice Carl Schuster ističe da je Kina ovim potezom napravila značajan iskorak.

Ipak, treba naglasiti da iako je “Fujian” opremljen elektromagnetnim katapultom poput najnovijeg američkog nosača aviona “Gerald Ford”, postoje i ključne razlike između njih. Dok američki nosači aviona imaju nuklearni pogon, “Fujian” se pokreće konvencionalnim gorivom, što znači da je ograničen vremenom boravka na moru i mora zatražiti punjenje goriva u luci ili putem tankera. Također, prema procjeni vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), američki nosači aviona mogu prevoziti do 75 aviona, dok je kapacitet “Fujiana” ograničen na 60 aviona.

Unatoč tim razlikama, predstavljanje kineskog nosača aviona “Fujian” kao velikog iskoraka u borbenoj tehnologiji neosporno ukazuje na širenje vojne moći Kine. S obzirom na to da je Kina sve više aktivna u regiji i ima ambiciju jačanja svoje mornarice, ovaj novi nosač aviona zasigurno će im dati značajnu prednost u izvršenju vojnih operacija i zaštiti svojih nacionalnih interesa na globalnom nivou.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -