Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSvijetSvijetSudac upozorava Trumpa: Razmatranje zatvaranja zbog nepoštivanja suda

Sudac upozorava Trumpa: Razmatranje zatvaranja zbog nepoštivanja suda

Sudac Juan Merchan upozorio je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da će razmotriti zatvaranje ako nastavi s nepoštivanjem suda. Merchan je u pisanom objašnjenju istaknuo da novčane kazne možda neće biti dovoljne kao sredstvo odvraćanja.

“Optuženik se ovim putem upozorava da Sud neće tolerisati namjerno kršenje svojih zakonitih naredbi i da će mu, ako je potrebno i prikladno u danim okolnostima, izreći zatvorsku kaznu”, naveo je Merchan.

Trump je kažnjen sa 1.000 dolara za svaku od devet objava koje su prekršile sudsku zabranu kritikovanja svjedoka ili drugih učesnika. Objave su bile između 10. i 17. aprila i uključivale su članak u kojem je Trumpov bivši advokat nazvan “serijskim lažovom”. Ovaj advokat se očekuje da će biti važan svjedok na suđenju.

Sudac Merchan također je naredio Trumpu da ukloni sporne objave sa svog računa na društvenoj mreži Truth Social, kao i s mrežne stranice svoje kampanje.

Ovo nije prvi put da Trump dobiva kazne zbog kršenja sudskih naredbi. Međunarodni mediji su već izvještavali o nekolicini prethodnih kazni koje su mu izrečene.

Ipak, ova najnovija opomena da bi mogao biti izložen zatvorskoj kazni ima za cilj staviti naglasak na ozbiljnost situacije i pokazati da sud neće tolerisati nepoštivanje njegovih naredbi.

S obzirom na političku i medijsku pažnju koju Trump uživa, očekuje se da će ova situacija privući veliku pažnju javnosti i biti tema raznih rasprava. Da li će se Trump pridržavati sudskih naredbi ili će rizikovati zatvaranje, ostaje da se vidi.

Pitanje koje se postavlja jeste koliko će ova situacija uticati na Trumpovu političku budućnost, posebno u kontekstu mogućeg povratka u politiku na predstojećim izborima.

Samo vrijeme će pokazati kako će se ova situacija razvijati i da li će Trump smatrati da je vrijedno rizika nepoštivanja sudskih naredbi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -