Ljetni mjeseci su idealni za uživanje u svježim i ukusnim salatama. Ako ste ljubitelj hrskavih povrća i sočnog mesa, imamo idealan recept za vas. Predstavljamo vam recept za ukusnu i osvježavajuću salatu koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Za pripremu ove salate, koja je namijenjena za dvije osobe, potrebni su sljedeći sastojci. Za preliv, koristite 1/2 kašike senfa, 1 kašiku pavlake, 2 kašike majoneze, 1 kašiku soka od limuna, 1/2 kašike soja sosa, 2 prstohvata svježeg peršuna, 1/2 kašike soli, 1/2 kašike mljevenog bibera (po želji) i 1 kašiku meda.
Kada ste pripremili preliv, vrijeme je da se posvetite ostalim sastojcima. Potrebno je 1 glavica zelene salate, 4-5 rotkvica, 50 g rukole, 100 g šunke, 200 g pilećih prsa, 30-50 g parmezana, 100 g cherry paradajza i 100 g krutona.
Prvo, piletinu nasjeckajte na trakice, posolite je i dodajte kašiku soja sosa i senfa. Sve dobro izmiješajte i ostavite u frižideru 15-30 minuta dok pripremate ostatak salate.
U međuvremenu, operite zelenu salatu i isjeckajte je na trakice. Također operite rotkvice i nasjeckajte ih na tanke kolutiće. Rukolu samo dobro operite. Sve sastojke spojite u jednu zdjelu i dobro izmiješajte dok se sve ne sjedini. Ostavite salatu u frižideru zajedno sa piletinom da se hladi 15-20 minuta.
Uz to, šunku isjeckajte na trakice i pržite je dok ne postane hrskava. Piletinu pecite na visokoj temperaturi 6-7 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte piletinu i šunku u salatu. Ostavite par trakica piletine, kolutića rotkvice i komadića šunke za dekoraciju.
Na kraju, smjesu iz zdjele prebacite na tanjir za serviranje. Na vrh stavite 2-3 trakice piletine, nekoliko komadića šunke i naribajte malo parmezana po ukusu. Za dodatni hrskavi ukus, ne zaboravite dodati krutone.
Ova osvježavajuća salata je savršen izbor za ljetne dane. Uživajte u njenom ukusu i bogatstvu svježih sastojaka. Ne samo da će vas zadovoljiti, već će vam pružiti i dozu zdravlja i energije. Dobar tek!