Putovanje kroz prošlost: što se zapravo jelo?
Prilikom posjete tržnicama u Americi tokom 1800-ih, mogli ste vidjeti uobičajene namirnice kao što su krompir i šargarepa, uz sočne komade mesa i svježe ulovljenu ribu. Ali, ono što bi vas možda iznenadilo su razne divlje ptice koje su se tada nudile. Od ptica putnika do sove, ovaj bogati asortiman bio je nezaobilazna stavka na tržnicama tog doba.
Ptice koje su bile na jelovniku
Zamislite kako su se ljudi tada odlučivali između robinj jela ili jela od plovaca. Knjiga “The Market Assistant” iz 1867. godine navodi čak 120 vrsta ptica koje su se nudile u Njujorku, Bostonu i Filadelfiji. Ovaj nevjerovatan broj savršeno ilustrira raznovrsnost gastronomskih opcija koje su bile dostupne.
Robini: omiljena jela
Američki robin, ili obična ptica, nekada je bio pravi hit na tržnicama. Prema Georgeu Holden-u, djeca i poslovni ljudi bili su oduševljeni jelima kao što je “Robin pot-pie”. Kako su pravili ovaj specijalitet? Recept iz “Wehman’s Cook Book” preporučivao je da se dno pita oblaže tankim kriškama mesa i slanine, zatim dodaju robini, valjani u brašno, i sve se to prelije s tijestom prije pečenja.
Thrushes: delikatesa viših klasa
U Njujorku je restoran Delmonico’s pružao raskoš žudnjama svojih gostiju. U njihovoj kuharici iz 1912. godine nalazili su se jela poput „Thrush Pudding“ i „Croustades of Thrushes“. Jelo koje je trebalo da impresionira svakog gosta, no sa kompleksnim ukusima i bogatim sastojcima, bilo je omiljeno među elitom.
Loonovi i njihove misteriozne arome
S druge strane, obični loon, ptica državljena u Minnesoti, bila je poznata kao neukusna. John James Audubon nije bio oduševljen svojim iskustvima s loonom, nazivajući ga „tvrdom, mračnom i neprijatnom pticom“. Međutim, opet, mnogi gurmani uživali su u ovom jelu, posebno u Bostonu gdje su ga servirali skoro sirovog.
Drveni djetlići: iznenađujuća kombinacija
Iako su drveni djetlići bili uobičajena jela, Audubon je bio skeptičan, nazivajući meso „veoma neukusnim“. Uobičajene kombinacije sa drugim pticama ponekad su pomagale da se sakriju njihov karakterističan ukus.
Cedar Waxwings: poslastica ili dekor?
Ove elegantne ptice, koje su se okupljale u prijateljskim jatima, nekada su bile omiljene „poslastice“. Iako su bile samo jedan unci teške, ljudi su uživali u njihov prekrasnom mesu, koje bi često služili kao deliciju u posebnim prilikama.
Bobolinks: neodoljivi delikatesi
Bobolinks, ptičice koje su se mogle naći kako uništavaju usjeve u južnim državama, pretvarale su se u slasne zalogaje nakon što su se najeli riže. Njihovo meso, bogato i sočno, bilo je pravo iznenađenje koje je oduševljavalo gurmane.
Sove: zaboravljena jela iz prošlosti
U prošlosti, sove su bile često prisutne na tržnicama, čak i ako ih danas retko povezujemo s hranom. Ljudi su ih jeli iz nužde, a Audubon je čak zapisao da brašno s snežne sove podsjeća na piletinu, što sebi nikada ne bismo pomislili.
Sparrow: mali, ali slatki zalogaji
Na kraju, ali ne manje važno, su vrabci. Ovi čarobni mali stvorovi, teško teški kao sedam ili osam novčića, prevrtali su na tržnicama i jedući ih uživali su u njihovu pomalo slanu arome. S obzirom na to da su danas zaštićeni, jedina preostala opcija su dolazili kući sa zgradama iz Europe. Zakonodavstvo je čak predložilo da ih jedemo kako bismo ih suzbili – nevjerovatno!
Kako se naši ukusi preoblikuju tijekom vremena, učeći se iz prošlosti, istražujući gastronomsku baštinu, možda se jednom vratimo i ovim zaboravljenim jelima.