Petak, 26 Decembra, 2025
Organizacija vjencanja
HomeMagazin6 Čestih Mitova o Kuhanju Koje Bi Trebalo Zaboraviti

6 Čestih Mitova o Kuhanju Koje Bi Trebalo Zaboraviti

U kuhinji, ne vjeruj svemu što čuješ

Znamo da je kuhanje ponekad kao vožnja kroz dugačak tunel mitova i legendi. Iako su neki od njih možda preuzeti od naših baka s najboljim namjerama, vrijeme je da razjasnimo nekoliko zabluda. Krećemo na putovanje kroz najčešće mitove o kuhanju!

Mit 1: Crveni sokovi u mesu su krv

Svi smo mi bar jednom doživjeli trenutak kada zarežemo savršeno pečen odrezak, a on se “krvi” dolazi iznutra. Panika! No, opuštanje! Ova “krv” zapravo je smeša vode i proteina poznatog kao mioglobin. Mioglobin transportuje kiseonik do mišićnih ćelija, a ne trebate se brinuti, potpuno je bezbjedno za jesti.

Mit 2: Zapečenje zatvara sokove

Svi ljubitelji mesa smatraju da je pravilan searing ključan za sočnost odreska. No, istina je da se tokom zapečenja meso zapravo gubi vlagu. Istraživanja pokazuju da meso pečeno pre nego što ode u rernu zadržava manje tečnosti nego meso pečeno nakon. U redu je uživati u zapečenom mesu, ali nemojte se zavaravati – sočnost zapravo dolazi iz percepcije.

Mit 3: Ne smijete prati liveno željezo sapunom

Vikend kuhari ponekad se drže tog mitološkog ubeđenja, a mi to sada moramo razjasniti. Stari savjeti o tome da nikada ne trebate prati liveno željezo sapunom su u velikoj meri zastarjeli. Danasšnji deterdženti su mnogo blaži, uzmite sunđer i operite sa malo sapuna. E, da! Ne zaboravite ga osušiti i ponovo začiniti nakon pranja!

Mit 4: Ne smijete prati gljive

I dok perete povrće malo ljudi odbacuje gljive. Ipak, veruje se da gljive upijaju vodu dok ih perete, ali kratko ispiranje ne može im naškoditi. Poznati istoričar hrane, Harold McGee, tvrdi da blago pranje ne utiče na ukus. Zato slobodno operite svoje gljive! Samo ih ne ostavljajte predugo u vodi.

Mit 5: Mikrotalasna ubija hranljive materije

Mikrotalasna pećnica često izaziva sumnju. No, činjenica je da kuhanje u mikrotalasnoj ne uništava hranljive tvari više nego druge metode kuhanja. Zapravo, brza obrada hrane može značiti da zadržava više vitamina nego što biste ih izgubili tijekom dužeg kuhanja.

Mit 6: Maslinovo ulje u vodi za tjesteninu

Svaki dom ima svoje pravilo, i jedno od najpoznatijih pravila je dodavanje maslinovog ulja u vodu prilikom kuhanja tjestenine. To je zapravo greška! Ulje sprječava da se sos zalijepi za tjesteninu. Umjesto toga, promiješajte tjesteninu tokom kuhanja i ne čekajte predugo da dodate svoj sos. Uživavanje u tjestenini dolazi iz savršenog spoja s umakom!

Let’s debunk these myths! Svaki put kada sljedeći put pripremate jelo, sjetite se ovih informacija koje će vam pomoći da unaprijedite svoje kulinarske vještine. Kuhanje treba biti užitek, a ne stres!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -